Med voksne som perler på en snor

De yngste deltakerne er allerede i full gang med sin Riddu Riddu-festival.

– Jeg har flettet sammen de voksne, som de var perler. De ble til et perlearmbånd, forklarer ti år gamle Aleksandra Olsen.

Hun har vært med på håndarbeidskurs med en gruppe damer fra Taimyrregionen i Russland, og har fått prøve seg både på å male på tøydukker og sy perler.

– Veldig gøy. Det er første gang jeg er med på Riddu Riddu, sier Aleksandra.

Bundet sammen

Håndverkskurset sluttet med at hun fikk en stor nål og tråd mellom hendene, og fikk i oppgave å binde sammen en ring av voksne, så de sto som perler på en snor.

– Dette binder oss sammen, og vi skal alle møtes på Riddu neste år, sier Leila Landina, og skryter av innsatsen til Aleksandra.

Aleksandra er en av rundt 120 barn i alderen tre til 13 år som deltar på barnefestivalen under Riddu Riddu. Onsdag formiddag ble festivalen høytidelig åpnet av barneombud Reidar Hjermann.

Rekordmange barn

Han snakket blant annet om hvordan alle barn har rett på å lære sitt morsmål på skolen, og at samiske barn skal ha samisk på skolen samme hvor de bor. Noe ungene jublet for.

Deltakelsen på årets barnefestival er rekordstor. Blant aktivitetene de yngste deltakerne fikk bryne seg på var bygging av båt, riding og kurs i samisk kultur.

I en lavvo på festivalområdet får ungene bryne seg på spørsmål om samisk kultur.

– Hva er en joik?

– Hvilke farger er på det samiske flagget, og hva heter de på samisk? Var spørsmål barna fikk.

Barnefestivalen varer til fredag.