Barn i Nord-Norge bruker minst antibiotika

Barn i Norge får vesentlig mindre antibiotika enn for bare få år siden. Men det er store variasjoner i landet, og legene i Troms og Finnmark skriver ut minst.

sykt barn

STYRKET: Barn har stor helsegevinst av å lide seg gjennom sykdom uten å ty til antibiotika.

Foto: Colourbox

Å redusere bruken av antibiotika har vært et viktig mål for legestanden de siste årene. En ny undersøkelse tyder på at innsatsen virker.

Bruken av antibiotika blant barn falt med 24 prosent siden 2012, ifølge en studie gjengitt i Tidsskrift for Den norske legeforening.

Samtidig er det store forskjeller mellom fylkene. I Oslo og Nord-Trøndelag skriver legene ut nesten 50 prosent mer enn i Troms og Finnmark.

Apoteker Andreas Dåvøy med legemidler

Apoteker Andreas Dåvøy selger mindre antibiotika – og det er han fornøyd med.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

Fristende enkelt

Det er fristende å få effektive medisiner når barna blir syke, men antibiotika er ofte feil løsning.

– Ørebetennelse og bihulebetennelse er typiske eksempler på sykdommer der man ikke nødvendigvis trenger antibiotikabehandling, sier apoteker ved Apotek 1 Nordlys i Alta, Andreas Dåvøy.

Begge sykdommene forårsakes ofte av virus, og i så fall hjelper det ikke med antibiotika. Når det skyldes bakterier, er det likevel gode grunner til å la kroppens eget immunforsvar ordne opp.

Kan gi nye sykdommer

Kenneth Johansen, lege i Alta

Kenneth Johansen

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

Det skyldes ikke bare frykten for at bakteriene blir resistente. Kommuneoverlegen i Alta, Kenneth Johansen, sier at det har kommet ny kunnskap om antibiotikumets skyggesider.

– Det påvirker tarmfloraen negativt, og det gir økt risiko for å utvikle astma og andre sykdommer. Det er mer skadelig enn man trodde tidligere, sier Kenneth Johansen

Best i landet

Forskerne bak undersøkelsen mener informasjon til befolkningen kan gi enda større nedgang i antibiotikabruken.

Finnmarkingene har for vane å toppe de negative helsestatistikkene, blant annet om røyking, så Johansen er glad for at de er blant landets beste på antibiotika-fronten.

– Vi ligger helt i front av det hele den vestlige verden tilstreber, nemlig å bruke minst mulig antibiotika. Det er noe vi er nødt til å gjøre for å ha virksom antibiotika i framtida.

Langt til legen

Kommuneoverlegen henviser til at det generelt er mindre bruk av legemidler i nord, som en årsak til hvorfor bruken er lavest her. Både han og apoteker Andreas Dåvøy tror det spredte helsetilbudet i nord kan være utslagsgivende.

– Jo lengre reisevei det er til legen, jo større anledning får pasienten til å oppdage at oi, det gikk over av seg selv, sier Dåvøy.

Og kanskje det også ligger noe i det at nordlendingene er hardhauser?

Det er i alle fall en teori som dukker opp når NRK spør folk på gata i Alta.

– Det kan jo være vi er friskere her i Finnmark enn sørpå. Vi tåler kanskje litt mer før vi trenger å bruke antibiotika, sier Ove Simensen.

Nord-Trøndelag ligger på topp i antibiotikabruk, etterfulgt av Oslo og Østfold. Nederst er Nordland, Telemark, Finnmark og Troms.

Nyheter fra Troms og Finnmark