Barn døde etter snøskredet på Svalbard

LONGYEARBYEN (NRK): Barnet som ble alvorlig skadd i snøskredet i Longyearbyen, døde søndag av skadene. Samtidig opprettholdes evakueringen, opplyser sysselmannen.

Sysselmann Kjersin Askholt

INNSATS: Barnet som døde, ble berget ut av et hus sammen med ytterligere et skadd barn, opplyste Askholt søndag kveld. Det ble gjort en ufattelig innsats for å redde dem ut av huset.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) sier til NRK i kveld at barnet, som var hardest skada etter snøskredet i Longyearbyen, døde i løpet av dagen. Dermed har skredet krevd sitt andre dødsoffer.

– Barnet var innlagt på sykehuset i Tromsø, sa pressevakt ved UNN, Marit Einejord, søndag ettermiddag.

De øvrige som er innlagt på sykehuset, er lettere skadd. Lørdag døde 42 år gamle Atle Kjartan Husby fra Ås i Akershus. Husby ble funnet livløs i snøskredet og fraktet til sykehus. Han ble senere erklært død på sykehuset.

Sysselmann: – Tungt å bære for mange

Søndag kveld orienterte sysselmann Kjerstin Askholt pressen om den siste utviklingen på Svalbard og dødsfallet søndag.

– Ett av de skadde barna, som så mange jobbet intenst for å redde, døde. Det er én veldig tung beskjed å få og tungt å bære for mange. Vi er ufattelig lei oss for at det fikk det utfallet, sa Askholt.

Barnet ble berget ut av et hus sammen med et annet skadd barn, opplyste Askholt. Det ble gjort en ufattelig innsats for å redde dem ut av huset.

Skredeksperter på Svalbard

SUKKERTOPPEN: Norges Geotekniske Institutt (NGI) gjennomsøker nå områdene rundt Sukkertoppen og andre steder i Longyearbyen for å vurdere skredfaren.

Foto: Kjetil Brattlien (NGI)

– Evakueringen opprettholdes

Videre opplyste sysselmannen at ingen av de evakuerte i Longyearbyen får foreløpig flytte hjem.

– Før vi kan være helt sikre, må det slutte å gå skred, nedbør og vind må avta, og vindretningen er også avgjørende, sa hun og fortsatte:

– Væreprognosene går i positiv retning, men vi kan ikke løse opp evakueringen på prognoser.

180 evakuert

Ti hjem ble ødelagt langs foten av byfjellet Sukkertoppen etter snøskredet lørdag formiddag. Rundt 180 mennesker på Svalbard bor nå andre steder enn i sitt eget hjem.

Dette skredet var et naturlig utløst skred. Det har kategori fire, som er nest høyeste nivå.

Tidligere søndag opplyste Sysselmannen at det hadde gått et nytt skred i Bjørndalen utenfor Longyearbyen, som tok med seg en gammel hytte.

svalbard

DØDE: Fire personer ble fraktet fra sykehuset i Longyearbyen til Tromsø etter skredulykken på Svalbard lørdag. I løpet av søndagen døde en av dem.

Foto: scanpix / scanpix

Kjent og høyt verdsatt

Husby arbeidet som lærer ved Longyearbyen skole, og var aktiv i kulturmiljøet, både innenfor korsang og musikk. Han var en kjent og høyt verdsatt person i Longyearbyen.

– Dette er et lite samfunn hvor alle kjenner alle. Atle var en godt likt mann her i byen, sa Eirik Berger, varaordfører på Svalbard til NRK.

Det samme sier lærerkollega Hans Gunnar Skreslett. Han kom til Svalbard på samme fly som Husby, i 2008.

– Han var en person som hadde veldig lett for å komme i kontakt med folk og hadde mange talent som han fikk bruke i byen, så han hadde en spesiell posisjon her i Longyearbyen, sa Skreslett.

Alte Kjartan Husby omkom i snøskredet i Longyearbyen

DØDE: Husby arbeidet som lærer ved Longyearbyen skole, og var aktiv i kulturmiljøet, både innenfor korsang og musikk. Han var en kjent og høyt verdsatt person i Longyearbyen.

Foto: Christopher Engås / Svalbardposten