Hopp til innhold

Bare tre ordførere er klare i Finnmark: – Spillereglene har endret seg litt

I Finnmark har de fleste politikerne tatt seg et dypt pust i bakken etter at valgresultatet ble klart. Valgforsker hevder at det politiske spillbrettet har endret seg i fylket.

Sigurd Kvammen Rafaelsen (Ap) ble gjenvalgt til ordfører i Lebesby kommune.

Sigurd Kvammen Rafaelsen (Ap) er gjenvalgt til ordfører i Lebesby kommune. Så langt er han én av bare tre ordfører som til nå er blitt valgt i Finnmark.

Foto: Kristin Humstad / NRK

De politiske spillbrettet har endret seg i Finnmark. Senterpartiet har mistet oppslutning i 16 av 16 kommuner de stilte til valg i, og Arbeiderpartiet har også gjort et særs dårlig kommunevalg i år.

– Vi har sett en endring i oppslutning hos partiene som vanligvis har en hånd på rattet, sier Troy Saghaug Broderstad, valgforsker ved Universitetet i Tromsø (UiT).

Broderstad spekulerer i at dette er noe av årsaken til at kun 3 av 18 kommuner i fylket har bestemt seg en for ordfører så langt.

I Måsøy skal Bygdelista samarbeide med Senterpartiet, i Berlevåg og Lebesby gjorde Arbeiderpartiet rent flertall.

– Spillereglene har endret seg litt, sier valgforskeren.

Les også: Lille Lebesby støtter Støre og strøm til Melkøya

 Pia-Karoline Øfeldt Rygh, eier og daglig leder Mix Mossakiosken i Kjøllefjord
 Pia-Karoline Øfeldt Rygh, eier og daglig leder Mix Mossakiosken i Kjøllefjord

Et lite pust i bakken

En drøy uke etter valgnatta gjenstår det å velge 15 ordførere i Finnmark.

NRK har tatt en ringerunde til ulike partier i alle kommunene i Finnmark.

De fleste partier stiller seg som uavklart, da de ble spurt om mulige koalisjonssamarbeid.

Flere av partiene hadde heller ikke begynt med sonderingssamtaler, prosessen hvor de flørter med andre partier for å se på muligheten for eventuelle samarbeid.

Troy Saghaug Broderstad

At kun 3 av 18 ordførere er valgt i Finnmark overrasker ikke Troy Saghaug Broderstad, valgforsker ved UiT.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Etter sonderingsrundene gjenstår forhandlingene. Der skal partiene legge frem sine krav for eventuelle samarbeid. I Alta, hvor Frp ble det største partiet, er skolestrukturen blitt det største forhandlingspunktet, ifølge partiets ordførerkandidat Bengt Rune Strifeldt.

De fleste kommuner tar seg god tid. Ikke uvanlig, sier Broderstad.

– Det tar jo litt tid, og det gjelder jo ikke bare for Finnmark. Det handler jo om at vi har fått flere partier inn i kommunestyrene.

Småpartiene trer frem

Flere småpartier har gjort brakvalg over hele landet. I kommunen Måsøy fikk partiet Bygdelista 31,2 prosent av stemmene. Med Senterpartiet sine 19,2 prosent av stemmene fikk Bygdelista til en flertallskoalisjon, og Ingrid Majala blir tildelt ordførervervet.

Les også: Nybakt firebarnsmor blir ordfører: Fødte på valgnatta

Ingrid Majala
Ingrid Majala

I Hasvik gjorde partiet Sammen for Sørøya, som også stilte til sitt første kommunevalg, rent flertall. Selv om partiet nå er sikret tre medlemmer i formannskapet og arbeiderpartiet to, sier likevel listetopp Lars Hustad at det ikke er klart hvem som blir ordfører i Hasvik ennå.

I Kautokeino skrev partiene Kautokeino Flyttsameliste, Guovdageainnu Sámelistu, Árja og Kautokeino Høyre under på en intensjonsavtale mandag, med mål om å danne flertallskoalisjon.