Hopp til innhold

Bare tre ordførere er klare i Finnmark: – Spillereglene har endret seg litt

I Finnmark har de fleste politikerne tatt seg et dypt pust i bakken etter at valgresultatet ble klart. Valgforsker hevder at det politiske spillbrettet har endret seg i fylket.

Sigurd Kvammen Rafaelsen (Ap) ble gjenvalgt til ordfører i Lebesby kommune.

Sigurd Kvammen Rafaelsen (Ap) er gjenvalgt til ordfører i Lebesby kommune. Så langt er han én av bare tre ordfører som til nå er blitt valgt i Finnmark.

Foto: Kristin Humstad / NRK

De politiske spillbrettet har endret seg i Finnmark. Senterpartiet har mistet oppslutning i 16 av 16 kommuner de stilte til valg i, og Arbeiderpartiet har også gjort et særs dårlig kommunevalg i år.

– Vi har sett en endring i oppslutning hos partiene som vanligvis har en hånd på rattet, sier Troy Saghaug Broderstad, valgforsker ved Universitetet i Tromsø (UiT).

Broderstad spekulerer i at dette er noe av årsaken til at kun 3 av 18 kommuner i fylket har bestemt seg en for ordfører så langt.

I Måsøy skal Bygdelista samarbeide med Senterpartiet, i Berlevåg og Lebesby gjorde Arbeiderpartiet rent flertall.

– Spillereglene har endret seg litt, sier valgforskeren.

Les også Lille Lebesby støtter Støre og strøm til Melkøya

 Pia-Karoline Øfeldt Rygh, eier og daglig leder Mix Mossakiosken i Kjøllefjord

Et lite pust i bakken

En drøy uke etter valgnatta gjenstår det å velge 15 ordførere i Finnmark.

NRK har tatt en ringerunde til ulike partier i alle kommunene i Finnmark.

De fleste partier stiller seg som uavklart, da de ble spurt om mulige koalisjonssamarbeid.

Flere av partiene hadde heller ikke begynt med sonderingssamtaler, prosessen hvor de flørter med andre partier for å se på muligheten for eventuelle samarbeid.

Troy Saghaug Broderstad

At kun 3 av 18 ordførere er valgt i Finnmark overrasker ikke Troy Saghaug Broderstad, valgforsker ved UiT.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Etter sonderingsrundene gjenstår forhandlingene. Der skal partiene legge frem sine krav for eventuelle samarbeid. I Alta, hvor Frp ble det største partiet, er skolestrukturen blitt det største forhandlingspunktet, ifølge partiets ordførerkandidat Bengt Rune Strifeldt.

De fleste kommuner tar seg god tid. Ikke uvanlig, sier Broderstad.

– Det tar jo litt tid, og det gjelder jo ikke bare for Finnmark. Det handler jo om at vi har fått flere partier inn i kommunestyrene.

Småpartiene trer frem

Flere småpartier har gjort brakvalg over hele landet. I kommunen Måsøy fikk partiet Bygdelista 31,2 prosent av stemmene. Med Senterpartiet sine 19,2 prosent av stemmene fikk Bygdelista til en flertallskoalisjon, og Ingrid Majala blir tildelt ordførervervet.

Les også Nybakt firebarnsmor blir ordfører: Fødte på valgnatta

Ingrid Majala

I Hasvik gjorde partiet Sammen for Sørøya, som også stilte til sitt første kommunevalg, rent flertall. Selv om partiet nå er sikret tre medlemmer i formannskapet og arbeiderpartiet to, sier likevel listetopp Lars Hustad at det ikke er klart hvem som blir ordfører i Hasvik ennå.

I Kautokeino skrev partiene Kautokeino Flyttsameliste, Guovdageainnu Sámelistu, Árja og Kautokeino Høyre under på en intensjonsavtale mandag, med mål om å danne flertallskoalisjon.