Denne påsken er det bare én lavinehund på hele 29.880 kvadratkilometer

Kun Alf Waaler og hunden Bea er på vakt dersom et skred går i Vest-Finnmark i påsken. Han er beredskapsansvarlig for Norske Redningshunder i Finnmark, og synes det er ubehagelig å være den eneste i distriktet.

Alf Waaler og hunden Bea

Alf Waaler og hunden Bea er den eneste lavinehundekvipasjen på vakt i Vest-Finnmark denne påsken. I forrige uke bisto de etter et ras i Kviby der en 21 år gammel mann mistet livet.

Foto: Privat/politiet

Lavinetrening Bea og Alf

Alf og Bea under re-godkjenningen av Bea som lavinehund.

Foto: Privat

– Når jeg som beredskapsansvarlig for Norske Redningshunder i Finnmark får telefoner om at noe skjer, så er det ubehagelig å være alene. Det hadde vært flott om det var flere å støtte seg på, sier Waaler.

Alf Waaler er eneste eier av en lavinehundekvipasje i distriktet.

Som beredskapsansvarlig for Norske Redningshunder i Finnmark setter Waaler opp påskeberedskapen for redningshundene i hele fylket.

I kartet under er det en oversikt over hvor redningshundene befinner seg i Finnmark.

Ingen å sette inn

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Redningshunder» i nytt vindu

Waaler har ingen å sette inn i Vest-Finnmark når han selv ikke kan stille opp.

– Sånn er det med en frivillig redningstjeneste. Den er frivillig og ikke betalt, og det skal ikke gå for mye ut over vårt privatliv, selv om det selvfølgelig gjør det, sier han.

Han forklarer at det brukes mye tid på trening, og at de følger med på værvarsel og skredvarsel.

– Er det ekstrem skredvarsel tar vi med oss både hund og sekk på jobb, og har sånn sett en raskere beredskap, sier han.

Tidsfaktor kritisk

Waaler

Alf og Bea. Frem til nyttår var hun både ettersøk- og lavinehund, men er blitt for gammel til å ta de lange terrengsøkene.

Foto: Privat

Han forteller at både Vest-Finnmark og Øst-Finnmark har for dårlig beredskap. Selv om det er flere hunder i øst, er det så langt fra Tana til Nordkyn, Berlevåg og Båtsfjord at selv om de rykker ut kan de likevel risikere å være for sent ute.

– Ved ras er tidsfaktoren kritisk, og det at det bare er en hund i Tana og en i Vadsø gjør beredskapen sårbar ved at disse ekvipasjene ikke alltid vil være fullt operative, sier han.

Han og hunden Bea ble tilkalt til raset i Kviby sist helg, og var raskt på plass. Det å være raskt ute har stor betydning i redningsarbeidet når det går ras.

– Helikopteret kan bruke lang tid om det er dårlig vær. Sist det gikk et ras i Alta og jeg fikk beskjed tok det seks, syv minutter før jeg var ute av døren, sier han.

Waaler sier at Norske Redningshunder er profesjonelle. De er raskt ute, og har alltid sekken ferdigpakket.

Innrømmer svekket beredskap

Morten Daae

Politimester i Vest-Finnmark, Morten Daae, innrømmer at beredskapen ikke er god nok.

Foto: Rebekka Ellingsen

Mangel på lavinehund i Vest-Finnmark svekker beredskapen, innrømmer politimester Morten Daae i Vest-Finnmark politidistrikt. Hvilken betydning det har synes han likevel er vanskelig å si.

– Det er helt avhengig av hvor en eventuell hendelse skjer, og i forhold til hvor hunden er plassert. Vi blir uansett nødt til å frakte dem frem til stedet, sier han.

Ansvarlig for Røde Kors, hjelpekorps i Finnmark, Ørjan Olsen, mener at de, til tross for at beredskapen på redningshunder er svekket, er godt forberedt til påska.

Han sier det likevel er viktig at folk som drar ut på påsketur også selv passer på der de ferdes.

Dekker mer enn Finnmark

Norske Redningshunder i Finnmark har store områder som må dekkes, og må noen ganger stille opp også i Troms.

– Dersom Seakingen flyr over, pleier de nesten alltid å ta oss med, avhengig av hvor i Troms det er, sier Waaler.

Forhåpentligvis vil det gå greit med beredskapen som er tilgjengelig denne påsken, og til neste år ser det ut som den kan bli styrket betraktelig.

– Nå har vi ganske mange godkjente sommerhunder, men ikke så mange lavinehunder. Det går litt på interessen til de som trener. Det er heldigvis nå to – tre stykker her i Alta som, med litt flaks og god innsats, kommer til å bli godkjent som lavinehund i løpet av neste vinter. Da er beredskapen litt bedre, sier Waaler.