Hopp til innhold

Bamse endelig hjemme

Krigshelten foreviget i Honningsvåg.

Avduking av Bamse
Foto: Kurt Sandvik / NRK

- Skipshunden og krigshelten ”Bamse” er endelig hjemme igjen.

Det sa ordfører Kristina Hansen under avdukingen i helga av den spesielle hunden som ble et symbol for marinesoldater både i Skottland og Norge.

Den både direkte og indirekte reddet menneskeliv under krigen. Den sto med forpotene på rekka da minesveiperen Torodd var i kamp.

Det var nemlig på dette fartøyet eieren Erling Hafto var kaptein. St. Bernhardshunden Bamse kom til Honningsvåg i 1937 der Erling Hafto var havnefogd fram til 1969.

Da Bamse døde i 1944 ble den gravlagt i Montreos i Skottland under full militær honnør og med 800 skoleelever tilstede.Her fikk den en statue i 2006 med hodet vendt mot Norge. Statuen av Bamse i Honningsvåg har også hodet med marinelue på,vendt mot Skottland.

Havna var full av skuelystne og med gjester fra Skottland da statuen ble avduket fredag. Bamse har blitt hedret flere ganger, og det er også laget film og skrevet bok om denne spesielle hunden, som endelig er kommet hjem til Honningsvåg etter over 60 år i utlendighet. Statuen er plassert på kaia like nedenfor Nordkappmuseet.

Nyheter fra Troms og Finnmark