Hopp til innhold

Babcock har tilbudt jobb til samtlige piloter i Lufttransport

Selskapet har oversendt et forslag som gir fast jobb til 91 piloter i Lufttransport. – Dette kan løse krisen, sier Norsk flygerforbund.

Luftambulanse. Lufttransport sitt fly.

Babcock har tilbudt fast jobb til samtlige 91 piloter i Lufttransport. – Det betyr at alle pilotene er sikret jobb når Babcock fra neste sommer overtar ambulanseflyvningen i Norge, sier NHO Luftfart.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

– Vi har hatt møte med Babcock i dag og gått gjennom situasjonen, og vi ønsker å bidra på best mulig vis til å finne en løsning. Derfor har vi sendt over et tilbud om fast stilling til alle pilotene i Lufttransport med den tariffavtalen som man tidligere har vært enige om, uten forbehold, sier Torbjørn Lothe, administrerende direktør i NHO Luftfart.

På møtet var representanter for NHO og NHO Luftfart, som er foreningen Babcock er medlem av, og ledelsen i Babcock.

Etter det NRK erfarer kom dette overraskende på ledelsen i Lufttransport.

Lothe sier at dette betyr at pilotene får lønn- og arbeidsvilkår i samsvar med det man er blitt enige om tidligere, som han forteller er gode vilkår i samsvar med det bransjen har.

– I tillegg er pensjonsordningen i samsvar med det man har i luftfartsbransjen. Det har man vært enige om i drøftelsene som har vært, og da har man ivaretatt det i en tariffavtale, sier Lothe til NRK.

– Hva er grunnen til at dette skjer først nå?

– Det har vært mye diskusjon rundt dette med virksomhetsoverdragelse eller ikke. Selskapet mener at dette ikke er virksomhetsoverdragelse, men har da likevel valgt å tilby jobb til samtlige ansatte i Lufttransport. Slik unngår man den usikkerheten som mange har følt i Lufttransport, om de har jobb neste sommer eller ikke.

Helseminister Bent Høie tar ikke selvkritikk

– Ønsker en god løsning

Administrerende direktør i Babcock, Marius Hansen sier til NRK at tilbudet de kommer med har en sosial lønnsprofil.

– Ansatte som i dag er på de lavere stegene kommer til å få en lønnsøkning, mens de som har litt høyere lønn i dag kommer til å få en liten reduksjon.

– Hvorfor valgte dere å komme med dette tilbudet i dag?

– Vi ønsker å komme fram til en god løsning, derfor har vi framlagt et forslag til tariff og en garanti til alle piloter i dagens tjeneste dersom de ønsker å jobbe for oss.

Hansen sier at krisen i ambulansetjenesten er en del av bakgrunnen for at de kommer med tilbudet nå, og at han håper Norsk Flygerforbund svarer positivt på forespørselen som er sendt gjennom NHO om å gjenopprette forhandlingene.

– Pilotene i Lufttransport er av høy kvalitet og oppfyller kravene som stilles i en komplisert og krevende tjeneste, og de vil gå foran eventuelle søkere utenfra i ansettelsesprosessen.

Marius Hansen

Administrerende direktør i Babcock, Marius Hansen.

Foto: Hans Ludvig Andreassen / NRK

– Må vurdere det seriøst

Lothe sier til NRK at de nå kommer til å følge opp denne saken overfor Flygerforbundet slik at de blir enige og kan begynne å jobbe sammen for å gi pasientene i hele Norge et godt ambulansetilbud.

– Jeg har ikke sett tilbudet, men jeg forutsetter at det er et tilbud om jobb til våre medlemmer og at det gjør det mulig å skape ro, sier forbundsleder Yngve Carlsen i Norsk flygerforbund til NRK.

– Er det nok til å løse krisen?

– Det kan det være. Vi vil alltid, som en ansvarlig part i arbeidslivet, sette oss ned og vurdere det som ligger på bordet, så får vi håpe dette er bidrag til å skape ro, for det fotjener folk i distriktene som i 12 dager har levd i stor uvisshet for eget liv og helse, sier han.