Hopp til innhold

– Jeg ønsker at de som ser videoene mine skal føle at de flyr som en fugl

Babang Deshhommes har spesialisert seg på en spesiell teknikk innenfor dronefotografi. Det gir noen helt spesielle bilder.

Babang Deshommes med utstyr

Babang Deshommes bruker en spesiell type drone, som gir muligheter for spektakulære bilder.

Foto: Sebastian Wilches

Babang Deshommes flyttet til Tromsø i 2015, og forelsket seg umiddelbart i de nordnorske fjellene. Men Deshomes er født på Haiti – uten ski på beina. Derfor bestemte han seg for å finne en alternativ måte å oppleve naturen på.

I hjemlandet jobbet han en del med videoproduksjon, og gjennom et seminar på Tvibit i Tromsø fikk han opp øynene for dronefotografi.

– Jeg så noen kule videoer på internett, og tenkte med en gang at det der måtte jeg lære meg, sier Deshommes.

Videoene han refererer til er fra den kjente dronefotografen, Johnny FPV. Det var spesielt denne videoen som fanget interessen hans.

Fugleperspektiv

Deshommes ble raskt en dyktig pilot, og fikk et talentstipend fra Sparebanken Nord-Norge. Han har siden laget flere reklamefilmer og musikkvideoer.

– Jeg har lært ganske mye, men det er enda mye igjen å lære. Dette har blitt lidenskapen min, sier han.

I fjor vant han prisen for beste dronevideo i UAS Norways foto- og filmkonkurranse. I juryens begrunnelse ble det spesielt lagt vekt på hvordan han hadde fremstilt det nordnorske landskapet fra Lofoten til Alta.

Premiepengene brukte han til å kjøpe en FPV-drone. En drone som ikke har slingrebøyle til kameraet. Kameraet er montert direkte på dronen, den har også kraftigere motorer og propeller. Med færre bevegelige deler er det mindre å reparere når den krasjer.

En tradisjonell drone gjør at man kan zoome inn og ut med kameraet, og gi gode oversiktsbilder. Mens FPV-droner gir helt andre muligheter.

– Jeg ønsker at de som ser videoene mine skal føle at de flyr som en fugl, sier Deshommes.

Adrenalinkick

FPV-dronene ble i utgangspunktet laget for lek og moro. Det finnes også egne løp der man kjører om kapp på baner. Etter hvert som kamerateknologien ble bedre har de blitt mer benyttet i filmindustrien.

Dronene kjøres ved hjelp av et sett briller, såkalte VR-briller, og gir følelsen av at man sitter inne i dronen. Det kan sammenlignes med et dataspill eller en flysimulator.

– Man får et skikkelig adrenalinkick. Jeg vet ikke hvordan det føles å kjøre ned en fjellside på ski, men jeg tror jeg får litt av den samme følelsen når jeg flyr FPV, sier Deshommes.

Pulsen stiger betraktelig når Deshommes stuper ned en fjellside, og han beveger kroppen for å ikke treffe trær og steiner.

– Man føler seg i ett med dronen, og lever seg inn. Det er nok ikke så lurt å sette seg bak rattet på en bil like etter flygning, sier han.

Babang Deshommes med FPV utstyr

FPV-droner har nå blitt den store lidenskapen til Deshommes, og han flyr ofte i flere av gangen.

Foto: Sebastian Wilches

– Krever god tålmodighet

Teknologirådgiver i NRK Beta, Eirik Solheim, er selv en aktiv dronepilot. Han er imponert over flygingen til Deshommes.

– Det er veldig fine bilder. Han har en lekker flyt når han flyr langt og lavt, noe som er en vanskelig øvelse. Også har han jo tilgang på en veldig flott natur, sier Solheim.

FPV-miljøet i Norge er i stadig vekst, og det kommer nå ut droner som er mer tilpasset nybegynnere. Skal du ha skikkelig bra utstyr må du nok regne med å punge ut over 10.000 kroner. Men det anbefales å starte med litt mindre og lettere droner, som man kan få kjøpt til en billigere penge.

– Det er ganske vanskelig i starten, og det krever god tålmodighet. Man må nok regne med å krasje en del. Derfor er det nok lurt å øve seg på simulator først, sier Solheim.

Ønsker seg større miljø

De fleste i miljøet bruker dronene primært til lek, moro og konkurranse. Deshommes er en av få som bruker teknologien filmatisk. Han håper imidlertid at flere henger seg på.

– Jeg kjenner bare til to andre i Nord-Norge som holder på med det jeg gjør. Men jeg håper at miljøet blir større. Det vil nok gi flere jobbmuligheter, sier han.

Babang Deshommes fikk i fjor talentstipend fra sparebank1 for fotograferingen sin, han vant også prisen for beste dronevideo i UAS Norways foto- og filmkonkurranse for 2020.
Nå har han brukt prispengene på FPV-utstyr, og satser på et litt annet uttrykk på dronebildene sine:

Babang Deshommes fikk i fjor talentstipend fra Sparebank1 for fotograferingen sin, han vant også prisen for beste dronevideo i UAS Norways foto- og filmkonkurranse for 2020. Nå har han brukt prispengene på FPV-utstyr, og satser på et litt annet uttrykk på dronebildene sine: