Avviser konflikt om fiskevernsonen

Trass i offisielle protester fra Russland etter at norsk kystvakt arresterte tråleren "Sapfir 2", avviser begge lands utenriksministere en konflikt.

Lavrov og Støre

Avviser konflikt etter trålerarrest: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov med sin norske kollega Jonas Gahr Støre.

Foto: Bård Wormdal

Det er ingen konflikt mellom Norge og Russland. Det sa de to landenes utenriksministre da de i dag ble bedt om å kommentere bråket som er oppstått etter arrestasjonen av en russisk tråler i slutten av forrige måned.

– For det første vil jeg ikke kalle det en konflikt. Jeg vil kalle det en situasjon som må klargjøres, sa den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov i dag.

Spylte ut fisk

Saken startet 28. september, da norsk kystvakt arresterte den russiske tråleren "Sapfir 2" i fiskevernsonen rundt Svalbard.

På tross av at norsk kystvakt kjørte rundt tråleren og åpenlyst filmet båten idet den spylte ut fisk, så fortsatte de å gjøre nettopp det.

Det russiske mannskapet satte seg kraftig til motverge, og "Sapfir 2" måtte taues fysisk til havn i Tromsø. Samtidig sendte kapteinen ut det internasjonale nødsignalet SOS – hele ti ganger, meldingen var at båten nå var kapret.

Eksploderte i russisk media

Saken eksploderte i russiske medier, og Norges ambassadør i Russland ble innkalt til utenriksdepartementet og overlevert en protest.

Det russiske utenriksdepartementet fulgte opp med offisielle meldinger om at den norske praksisen i fiskevernsonen måtte bli tema under fiskeriforhandlingene.

Støre avviser

I dag mener altså ministrene at det ikke eksisterer en konflikt mellom Norge og Russland.

– Nei, jeg vil påstå at det ikke er en konflikt mellom landene. Men at det er sterke følelser i fiskerimiljøene, særlig i Russland, det må vi leve med. Vi får forsøke å forklare og lytte, så vi kan håndtere dette på best mulig måte, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til NRK.

Nyheter fra Troms og Finnmark