Hopp til innhold

Avviser at barn deltok i sultestreik

​Gruppen «Refugees Welcome to the Arctic» tilbakeviser at barn på Ankomstsenter Finnmark har deltatt i sultestreiken blant asylsøkere.

Ankomstsenter Finnmark

SULTESTREIKER: Flere av de som er transportert til Ankomstsenter Finnmark i Sør-Varanger har nå satt i gang sultestreik i protest mot behandlingen de har fått av norske myndigheter, men barna sulter ikke.

Foto: Rami Haddad / Privat

Minst 30 av asylsøkerne på mottaket utenfor Kirkenes i Sør-Varanger startet søndag en sultestreik i frykt for utsendelse til Russland.

Det ble hevdet i flere medier at også barn deltok i sultestreiken, som ble avsluttet mandag kveld.

Det tilbakeviser gruppen «»Refugees Welcome to the Arctic» overfor NTB.

– Barn har spist

«De vi har kontakt med inne på mottaket forteller at barn har spist og at det ikke er barn som deltar i sultestreiken. Situasjonens alvorlighet tatt i betraktning er det viktig at alle parter forsøker å fremlegge så sannferdig og presis informasjon som mulig», opplyser Linn Herland Landro, talsperson i gruppen i en pressemelding sent mandag kveld.

Rundt 70 personer ble i løpet av helga fraktet fra andre asylmottak til Ankomstsenter Finnmark i Sør-Varanger.

Det skjedde etter at det torsdag sist uke ble klart at asylsøkere kan returneres til Russland med busser.

Mener Norge bryter menneskerettighetene

Et advokatfirma har sendt et hastebrev til Den europeisk menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg om å øyeblikkelig stanse den planlagte utsendingen av asylsøkerne.

Advokatirmaet Andersen & Bache-Wiig mener Norge bryter menneskerettighetskonvensjonen ved ikke å gi asylsøkerne tilstrekkelig mulighet til å klage på vedtaket om avslag på sin asylsøknad, skriver TV 2.

FNs høykommisær for flyktninger mener Norge bryter Flyktningkonvensjonen ved å sende asylsøkere tilbake til Russland på denne måten.

– Gamler med flyktninger

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) sier til NTB at regjeringen «gambler med reelle krigsflyktninger for å skremme dem med beskyttelsesbehov fra å komme til Norge».

– De vet at Russland ikke er til å stole på i de sakene der folk ikke har en varig tillatelse til å bli i Russland. Russland ble dømt i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen senest i oktober 2015 for ikke å gi asyl til en krigsflyktning fra Syria, sier Andersen.

Regjeringen mener på sin side at Russland er et trygt tredjeland å returnere til for de alle fleste asylsøkere.