Avslutter søket for nå: – Vi vet ikke hvor den siste omkomne ligger

Politiet har satt inn to redningshunder i søket etter den fjerde skituristen som ble tatt av skred i Blåbærfjellet i Tamokdalen. Søket fredag er avsluttet, og tas opp lørdag.

John-Kåre Granheim

Innsatsleder John-Kåre Granheim sier politiet går systematisk til verks i søket etter den siste skikjøreren i skredet.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Søkmannskapene i Tamokdalen fortsatte å lete etter den siste savnede personen fredag, også etter mørkets frembrudd. Dette ble gjort med et mannskap på seks.

Rundt klokken 18 melder politiet avsluttes for dagen. Ingen funn er gjort. Tre av skikjørerne som ble tatt av snøskredet 2. januar er så langt funnet omkommet, mens den fjerde er savnet. Politiet skal lørdag igjen søke i områdene de mest tror den siste kan være.

Mannskapene hadde om formiddagen fredag en pause på noen timer, før helikopter satt kurs inn mot fjellet for å vurdere forholdene. NRKs reporter på stedet meldte om stabilt vær i området, i alle fall nedenfor fjellet.

Onsdag ble den første av de omkomne gravd fram, torsdag fant letemannskapene to omkomne. Alle disse hadde politiet en ganske nøyaktig posisjon på, fordi skredutstyret deres hadde sendt ut signaler. Den fjerde omkomne har ikke politiet lokalisert. Søket etter vedkommende må derfor gjøres på en annen måte.

– Vi har satt inn to redningshunder, og vi går i søkekjede med søkestenger. Vi arbeider systematisk gjennom den delen av skredet det er mest sannsynlig at vedkommende ligger i. Jeg er optimistisk med tanke på å finne også den siste personen, sier innsatsleder John-Kåre Granheim fra Midt-Troms lensmannsdistrikt.

Leteaksjonen begynner nå å slite på mannskapene som har stått på i flere dager for å finne de skredtatte skituristene.

– Men om vi ikke finner den siste omkomne i dag, satser vi på å ha nok mannskap til å fortsette letinga i helga, sier Granheim.

tamokdalen

Torsdag ble to av de omkomne skituristene funnet i skredet i Blåbærfjellet. Onsdag ble den første funnet.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Vurderer været

Fredag morgen begynte med snø. I formiddag har det vært rundt 15 minusgrader og overskyet. Nå kan det se ut som at bygevær er i anmarsj.

– Vi har personell her nede i dalen som vurderer været fortløpende. Sikkerheten til mannskapet er ivaretatt, sier Granheim.

Søket etter den siste skituristen utføres av Norske Redningshunder, Forsvaret, Røde Kors og Norsk Folkehjelp. I tillegg er det politi på plass i fjellet.

Ulykkesturen

Det var et følge på fem, to svensker og tre finlendere, som dro fra fra Lyngen til Balsfjord for å kjøre ski 2. januar. Gruppen hadde vært i Troms i noen dager, og til det populære Blåbærfjellet før de dro hjem.

Det var betydelig snøskredfare i store deler av fylket denne dagen.

Én av de fem i gruppen valgte å leke seg på ski ned fjellsida, mens de fire andre fortsatte opp mot tinden. Da de ikke kom ned fra fjellet, fulgte han sporene deres, helt til han fant snøskredet.

En storstilt leteaksjon etter de fire savna skikjørerne ble satt i gang, men avblåst samme kveld. Skredet ble anslått til å være 300 meter bredt og 600–700 meter langt. Dårlig vær og det faktum at hele veien opp til skredet også var skredfarlig, gjorde at letemannskapene måtte vente.

4. januar kom meldingen om at det ikke var håp om å finne overlevende i skredet. Først to uker etter at skredet gikk, var det forhold for å starte gravingen etter de fire turistene.

Snøskred i Tamokdalen

Tre av de fire som mista livet i snøskredet i Blåbærfjellet, er fraktet ut av området og til Tromsø.

Foto: Arild Moe / NRK