Hopp til innhold

Avslutter militæret med å gå 253 mil

Etter å ha voktet Schengens yttergrense i et år, er det ingen hast for Mikkel Orre Svennungsen og Kornelius Allum å komme seg hjem. De har valgt en litt spesiell dimmetur, og skal følge hele Norges riksgrense i åtte måneder.

Dimmetur

Mikkel Orre Svennungsen og Kornelius Allum skal legge ut på en dimmetur litt utenom det vanlige.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

– Det er nå det passer i livet. Begge har fri og vi har penger til det. Så har vi heller ingen forpliktelser hjemme, så da er det bare å kjøre på, sier Kornelius Allum.

Det han og Mikkel Orre Svennungsen nå skal «kjøre på» med er en gåtur på omtrent 253 mil, fra vannkanten i Grense-Jakobselv til Halden.

De er ferdige med førstegangstjenesten i Pasvik, hvor de har voktet Schengens yttergrense i et år. Mens andre ser frem til å reise rett hjem etter endt førstegangstjeneste, utsetter de to kameratene hjemreisen for å oppleve hele Norges riksgrense til lands.

Mikkel Orre Svennungsen og Kornelius Allum

Mikkel Orre Svennungsen og Kornelius Allum har planlagt å bruke åtte måneder på turen.

Foto: Tarjei Abelsen/NRK

Det var Sør-Varanger avis som først omtalte guttenes reiseplaner.

Jul, nyttår, og bursdager utendørs

– Vi skal følge den russiske først, så den finske og til slutt den svenske nedover. Det er for opplevelsen, begge elsker å være ute. Vi får egentlig sett alt vi har av natur i Norge, sier han.

Med seg på turen pakker de kun det mest nødvendige i to ryggsekker. Mat handles inn etter hvert som de flytter seg nedover.

– Vi stikker bare i butikker og handler for den perioden vi skal være ute og gå, med god planlegging bør det gå greit. Vi skal prøve å fiske litt, sier han.

De har planlagt å bruke omtrent åtte måneder på turen. Guttene skal dermed tilbringe julaften, nyttår, og bursdager ute i naturen.

gåtur

Firbent selskap

Guttene reiser ikke alene. De får selskap av to firbente turkamerater, søsknene Sparks og Rollins. Mest for selskap, men de får også oppgaver på turen.

– Jeg tror deres viktigste oppgave blir å holde humøret vårt oppe, sier Svennungsen.

– På sommeren vil de bære sin egen mat. Men på vinteren vil de hjelpe til med å trekke oss og pulk, sier Allum.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark