Avslutter ekspedisjon etter isbjørnangrep

Selskapet British schools exploring society sender hjem alle de 80 ungdommene som deltok på ekspedisjon på Svalbard etter isbjørnangrepet fredag.

Drepte en og skadet fire

Bjørnen som drepte en gutt og skadet fire, var en hanbjørn på 250 kilo.

Foto: Sysselmannen på Svalbard

– Politiet, lokale myndigheter, ledere og BSES føler det blir feil å fortsette ekspedisjonen etter hendelsen 5. august på Svalbard. Vi har begynt arbeidet med å sende hjem alle deltakere og ledere til Storbritannia, sier direktør i BSES Peter Pearson.

Han kom med en kort presseuttalelse i dag. I underkant av 70 ungdommer og ledere som fremdeles befinner seg i området nært der angrepet skjedde, skal nå fraktes til Longyearbyen og videre hjem.

– Denne tragiske hendelsen har preget alle de involverte, og vi mener at å avslutte ekspedisjonen er det riktige, sier Pearson.

Peter Pearson

Direktør Peter Pearson leste en uttalelse på vegne av BSES.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

Det var 17 år gamle Horatio Jervis Lyon Chapple fra Storbritannia ble drept av isbjørnen.

Den omkomne fraktes fra Svalbard til Tromsø med fly i dag. Det skriver Sysselmannen på sine nettsider.

Horatio Chapple (17) ble drept av isbjørn på Svalbard

Horatio Chapple (17) ble drept av en isbjørn fire mil fra Longyearbyen på Svalbard fredag.

Foto: Facebook / SWNS

Angrep teltleir

Det var klokka halv åtte fredag morgen at Sysselmannen fikk en telefon fra en gruppe ungdommer som var på tur med British schools of exploring society (BSES).

En isbjørn hadde gått til angrep inne i teltleiren som ligger ved Von Post-breen, fire mil fra Longyearbyen.

En 17 år gammel britisk gutt ble drept, og fire ungdommer ble skadd da bjørnen angrep.De skadde er to gutter på 16 og 17 år, og to menn på 27 og 29 år.

Telteleiren

Det var i denne leiren ungdommene lå da bjørnen angrep teltene.

Foto: Sysselmannen på Svalbard

Avhører ungdommer

I formiddag informerte Sysselmannen om siste nytt i etterforskningen.

– Vi er i ferd med å avhøre de åtte ungdommene fra leiren som nå er i byen, og håper å bli ferdig med dette ganske fort, sier sysselmannsoverbetjent Erik Nygaard.

Det har blitt gitt flere beskrivelser av hva som skjedde i leiren til ulike medier. Blant annet er det skrevet at personen som skjøt bjørnen er blant de skadde.

– Det er det for tidlig for oss å kunne bekrefte, sier Nygaard.

Operert for hodeskader

De skadde ble alle fraktet til Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø etter at de hadde fått stabiliserende behandling på stedet, og i Longyearbyen.

Skadet britisk ungdom etter isbjørnangrep

En av de skadde bæres på båre inn til sykehuset i Longyearbyen.

– Beskjeden fra sykehuset er at alle fire er operert. For to av dem er situasjonen alvorlig, men de er ikke lenger i livsfare, sier assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim.

På en pressekonferanse lørdag ettermiddag, sier sykehuset at de fire er klare til å overføres til britiske sykehus så snart det er mulig.

Skutt i hodet

– Bjørnen som angrep er en hanbjørn på 250 kilo. Den ble drept av et rifleskudd mot hodet, sier Alfheim.

Bjørnen ble fredag ettermiddag fraktet inn til Longyearbyen, og skal undersøkes nærmere. Den skal blant annet testes for rabies.

– Vi ønsker å finne ut hvorfor den handlet som den gjorde, sier Alfheim.

Skjermer ungdommene

BSES har fått beskjed av politiet om å ikke uttale seg om det som skjedde i leiren da bjørnen angrep, før etterforskningen er ferdig.

Ungdommene som var i leiren da bjørnen angrep skjermes og får ikke snakke med pressen.

Det har de siste tre ukene blitt observert 3-4 isbjørn i nærområdene rundt Longyearbyen. Årsaken til dette er at det har kommet mye drivis inn i Isfjorden.

Bjørnen lever på drivisen, hvor den jakter sel.

– Isbjørnen kan dukke opp hvor som helst på øygruppa, men vi ser ofte at det er mer bjørn når det kommer drivis, sier Alfheim på spørsmålet om BSES burde vært mer forsiktig med å reise ut når det var mye drivis.

Undersøker snublebluss

Sysselmannen mener det er for tidlig å si noe om sikkerheten var tilstrekkelig i leiren, men viser til at BSES har reist på Svalbard i mange år.

– Snubleblussene som var satt opp rundt leiren er hentet inn, og vi skal undersøke om de fungerte, sier Nygaard.

Det var i alt rundt 80 ungdommer fra BSES i alderen 16-20 år med lederne sine som oppholdt seg i området der bjørnen angrep. I leiren som ble angrepet var det 13 personer.

Ungdommene var fordelt på flere leire. Alle ble i løpet av dagen samlet på Basecamp ved brefronten til Von Post-breen i Tempelfjorden.

Video c0132c79-5ec7-4b51-a559-4efe11290c08.jpg

SE VIDEO: To alvorlig skadet etter møte med isbjørn.