Avslører samenes hemmeligheter

En ny bok skal fortelle hvordan samene utnyttet det de fant i naturen både for å få mat og bli friske.

Deler lokal kunnskap

– Skrubbær blir man opplært til å ikke spise, men de kan være bra for magen, forteller forfatter Marit Mikkelsdatter Eira Murud.

Foto: Marit Mikkelsdatter Eira Murud/Čálliid Lágádus

– Jeg vil at andre skal lære og å ta vare på denne kunnskapen. Sånn at de vet den finnes og ikke går tapt. Jeg har lært mye underveis når jeg skrev boka, sier Marit Mikkelsdatter Eira Murud til NRK.

Eira Murud er født i Kautokeino og vokst opp med reindriften, men har også tatt naturkunnskap fra sjøsamene med i boka.

Mattips, kjerringråd og naturmedisin går igjen mellom permene i boka Jahki Sámis (Ett år i Sápmi).

Blant tipsene er hvilke bær du bruker for å bli bedre i magen og hvordan sjøsamene lagde næringsrike saltklumper av tang og tare.

Selv har hun tatt i bruk noe av kunnskapen hun har lært.

– Jeg fikk en flis i fingeren som jeg ikke fikk ut. Da tok jeg kvae fra furu og hadde på. Etter ett par minutter var det bare å klemme den ut, forteller hun.

Boka kommer ut 9. februar og utgis på forlaget Čálliid Lágádus-Forfatternes Forlag.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.