Studenter avfyrte over 50 skudd mot isbjørn: – Lot seg ikke skremme

– Det er et veldig viktig signal til oss som bor på Svalbard. Selv om vi har med oss skremmemidler, er det slett ikke sikkert at isbjørnen blir redd og flykter, sier Sysselmannsførstebetjent.

Isbjørn lot seg ikke skremme av 50 skudd

Her er isbjørnen på vei bort fra campen i rolig gange etter at Sysselmannens helikopter har ledet den bort.

Foto: Per Andreassen / Sysselmannen

Torsdag reiste 23 studenter og fire instruktører til Adolfbukta ved Nordenskiöldbreen hvor de skulle på brekurs. Studentene studerer på Arktisk naturguide-studiet og skulle på Svalbard i en uke.

Det skriver Svalbardposten.

Søndag reiste studentene opp på breen. Da hørte de at en isbjørn gikk i snubleblusset de hadde satt opp rundt leiren sin.

Da studentene kom tilbake så de ingen bjørn, men omtrent klokken 02.00 natt til i dag så isbjørnvakta en bjørn som kom mot leiren.

Den tok seg inn i leiren, og forsynt seg av matvarelageret til studentene.

(Saken fortsetter under kartet)

Laster kart, vennligst vent...

Lot seg ikke skremme

–Tiltros for iherdige forsøk på å skremme bort bjørnen men signalpistol, lot den seg ikke skremme, sier Sysselmannsførstebetjent Christian Svarstad til NRK.

Situasjonen var såpass skremmende og faretruende at studentene måtte evakuere og komme seg bort fra leiren.

- De evakuerte til fots bort til en hytte som ligger like ved. Bjørnen kom ikke dit, sier Svarstad.

På morgnigen skulle studentene hentes med båt. Da forsøkte de å ta seg inn i leiren for å redde med seg noe av utstyret.

- Da de kom inn i leiren igjen så de isbjørnen. Den ville ikke forsvinne, selv om de igjen skjøt flere varselskudd, forteller Svarstad.

(Saken fortsetter under bildet)

Reddet fra uredd isbjørn

Båten Stålbas og to lettbåter fra Norsk Polarinstitutt ligger ved bukta når sysselmannen ankommer stedet i helikopter. På bildet er isbjørnen inne i det nærmeste hvite teltet.

Foto: Per Andreassen / Sysselmannen

Har skjedd ofte i det siste

Totalt ble det avfyrt over 50 skudd mot isbjørnen, men den lot seg ikke skremme.

– Hva som er grunnen til at bjørnen ikke lot seg skremme vil jeg ikke spekulere i, men vi tar det til etterretning. Det er et veldig viktig signal til oss som bor her oppe og ferdes ute. For selv om vi har med oss skremmemidler er det slett ikke sikkert at isbjørnen blir redd og løper fra oss, sier Svarstad til NRK.

Han sier de har sett en utvikling av dette i sommer.

– Det har vært mye nærkontakt med bjørn og flere tilfeller hvor bjørnen ikke lar seg skremme tiltros for skremmemidler.

Christian Svarstad forteller at de verken vet kjønn eller alder på bjørnen. Men den har trolig oppholdt seg i området en periode.

– Isbjørnen er sjefen på Svalbard

Studentene og instruktørene hadde laget en eget matlager langt i fra selve teltleiren, akkurat som man skal. Og det var mat bjørnen var ute etter, men den hadde også beveget seg mot teltene hvor studentene lå.

–De har gjort helt rett i å evakuere. Når bjørnen ikke reagerer på skudd, så er det bedre å evakuere enn å avlive bjørnen. Det gjør man kun i nødverge.

Det er ikke slett ikke ufarlig å ferdes på Svalbard.

– Her må man ta inn over seg hvem som er sjefen i naturen, avslutter Svarstad.

Rydder opp i leiren

Her ryddes campen etter isbjørnen har dratt sin vei.

Foto: Per Andreassen / Sysselmannen