Hopp til innhold

Fraråder å gi alkohol i julegave: – Du kan aldri vite hvem som sliter

Åtte av ti har fått vin, og fire av ti har fått sprit i julegave de siste årene. Men bør man gi alkohol i gave?

Vinflasker i handlekurv

POPULÆR GAVE: Har du planer om å kjøpe vin i gave til venner i år? Alkovettorganisasjonen Av-og-til mener man bør vurdere å tenke seg om en gang til.

Foto: Ola Hana / NRK

Ragnhild Kaski i alkovettorganisasjonen Av-og-til oppfordrer nordmenn til å ikke gi alkohol i gave i år.

– Du kan aldri vite hvem det er som sliter med alkohol. Du kan ikke vite hvilket barn det er som er redd for at mamma eller pappa skal drikke for mye i jula, sier Kaski.

Respons Analyse har gjennomført en undersøkelse for Av-og-til som viser at 78 prosent av de spurte har fått vin i julegave de siste fem årene. 42 prosent har fått sprit.

Ragnhild Kaski, Generalsekretær i Av og til.

Generalsekretær i Av-og-til, Ragnhild Kaski, håper flere dropper å gi alkohol i julegave i år.

Foto: Bård Gundersen

Samtidig har hver syvende nordmann et drikkemønster som er så problematisk at de ifølge WHOs retningslinjer bør få råd og veiledning om hvordan de kan redusere forbruket sitt.

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at 90.000 barn vokser opp med en forelder som drikker for mye alkohol.

– Det er slik at det er en del som velger å gi alkohol til menneskene man kjenner minst. Til kollegaen, naboen eller en perifer bekjent. Men det er kanskje nettopp til de personene vi ikke kjenner så godt at vi skal være særlig forsiktig, sier Kaski.

Les også: Folkehelsedirektør oppfordrer: – Innta jul i barnehøyde

Vegard Nilsen, direktør for folkehelse i Agder fylkeskommune.
Vegard Nilsen, direktør for folkehelse i Agder fylkeskommune.

Venter tidenes mest hektiske juleinnspurt

Det er mange anledninger for å drikke alkohol i desember, både i og utenfor hjemmet. Kaski mener derfor man ikke bør tilrettelegge for enda mer alkoholkonsumering på selve julaften.

– Det fins mange gode alternativer å gi i gave. Du kan velge å gi alkoholfritt, da kan du kjøpe gave på vinmonopolet i år også. Det er lenge siden alkoholfritt alternativ var et dårlig alternativ, sier hun.

Les også: Gaute (19) har både opplevd og bidratt til drikkepress

Gaute Henriksen, visepresident for russen i Vadsø
Gaute Henriksen, visepresident for russen i Vadsø

Arbeidsgivere har gjerne gitt vin i gave til sine ansatte. Kaski opplever at flere arbeidsgivere har blitt bevisste på problemstillinga, og færre velger å gi alkohol.

– Jeg tror vi har en litt mer åpen samtale i samfunnet om også de problematiske sidene med alkohol, og at man ikke kan vite hvem som har et problematisk forhold til det. Det gjør at flere tar et klokt valg ved å droppe alkohol i gave, sier hun.

På landets vinmonopoler er det likevel hektiske dager. Nordmenn er tilbake til sine gamle kjøpevaner etter koronaen, og Vinmonopolet venter opptil 1,7 millioner kunder den siste uka før julaften.

Det vil i så fall være tidenes mest hektiske juleinnspurt på Polet. Hvor mye av dette som er til julegaver, er uvisst.

alkoholfritt på Vinmonopolet på Moa

Stadig flere velger alkoholfritt på Vinmonopolet.

Foto: Per-Ivar Kvalsvik / NRK

Venter rekordsalg av alkoholfritt

Likevel faller salget av alkohol. Det ble solgt 7,1 millioner liter ren alkohol i Norge i 3. kvartal. Det er en nedgang på 18,8 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, viser tall fra SSB.

Salget av alkoholfritt går imidlertid opp.

– Vi kommer til å sette rekord i salget av alkoholfri drikke i år. På landsbasis vil vi nærme oss en million liter for hele 2022. Den forrige rekorden var fra i fjor da vi solgte 835.000 liter, sier Kristin Welle-Strand, kommunikasjonssjef i Vinmonopolet.

Kristin Welle-Strand, Innovasjon Norge

Kristin Welle-Strand, kommunikasjonssjef i Vinmonopolet.

Foto: Agnete Brun

Salget av alkoholfritt har omtrent doblet seg de siste fem årene.

Strand sier dette er i tråd med lett og lys-trenden vi har sett de siste årene, hvor folk velger produkter med mindre kalorier, sukker og alkoholinnhold. Samtidig har mangfoldet blitt større og kvaliteten høyere.

Det er gøy å se at stadig flere har fått øynene opp for alkoholfritt. Dette er en trend vi ønsker velkommen, sier Strand.

Les også: Dette kan erstatte sportsdrikk: – Godt alternativ

Alkoholfritt øl
Alkoholfritt øl

– Bør kunne gi til venner

Leder i Norske vinklubbers forbund, Truls Aasterud, syns det er bra at færre bedrifter gir vin i gave til sine ansatte.

Han er også enig med Av-og-til at man skal unngå å gi alkohol til folk man ikke kjenner så godt.

– Jeg ser ikke noe galt i å gi en god venn en flaske vin til jul, sier Aasterud.

Forbundet skal fremme god vinkultur. I det ligger blant annet et ansvarlig inntak og forhold til vin. Aasterud mener man må kunne gi ei flaske vin til noen man kjenner godt.

– Hvis jeg skal gi en flaske vin til noen så er det fordi jeg kjenner vedkommende. Jeg vet gjerne hva vedkommende har av preferanser for vin og er nysgjerrig på, eller at det er noe jeg har lyst at vedkommende skal prøve. Men det er jo sjelden jeg gjør det, sier han.