I en artikkel publisert i tidsskriftet Nordisk Østforum avviser Russland-forskere teorien om at russiske myndigheter initierte asylantstrømmen i et ønske om å destabilisere et Norge som ledd i en hybridkrig.
– Det er veldig usannsynlig at strømmen av asylanter i nord var styrt av myndighetene, sier seniorforsker Arild Moe ved Fridtjof Nansens Institutt til NTB.
Samme regime
FNI-forskerne finner ikke holdepunkter for at det russiske grenseregimet var blitt endret akkurat da tallet på asylanter eksploderte på den godt kontrollerte grensen.
Seniorforsker Arild Moe ved Fridtjof Nansens Institutt mener Norge og Finland misforsto russisk grensepraksis.
Foto: Fridtjof Nansens InstituttOver lengre tid hadde Russland liberalisert grenseregimet.
Moe og kollega Lars Rowe peker på at grensevaktene fra FSB tidligere kunne stoppe reisende på vei inn i grensesonen ut fra en rekke kriterier, men regelendringer i 2008 og 2012 førte til at de bare kunne kontrollere at reisende har gyldig legitimasjon eller pass.
Med gyldig pass og med russisk visum var det ikke noe i veien for at en utlending kunne reise til Nikel og ta inn på hotell for å reise videre, heter det i artikkelen.
– Forhastet
Redaktør Thomas Nilsen i The Independent Barents Observer er uenig i forskernes konklusjon.
Foto: Gyda Hesla– Alle vi som har reist hundrevis av ganger mellom Kirkenes og Murmansk vet at FSB-grensevaktene har stålkontroll på hvem og hvordan utenlandske borgere kan ferdes i grensesonen, sier redaktør Thomas Nilsen i The Independent Barents Observer.
– De har til enhver tid mulighet til å stoppe tredjelandsborgere uten Schengen-visum som vil ferdes inn i grensesonen mot Norge.
Han mener artikkelen fra Russland-forskerne er spennende, men at de drar forhastede konklusjoner om FSBs rolle.
Justisminister Anders Anundsen (Frp) ga i november instruks til UDI og UNE om at asylsøkere som kommer til Norge etter å ha hatt opphold i Russland, skal få avslag uten realitetsbehandling.
Foto: Silja Arvola / NRKFinsk parallell
I løpet av noen måneder kom det 5.500 asylsøkere til Norge over Storskog, mens få tok seg over til Finland.
Dette ble av flere tolket som at russiske myndigheter var ute etter å straffe NATO-landet Norge, og at det var et strengere regime på grensen mellom Russland og Finland.
Forskerne mener likhetene mellom Norge og Finland er mer påfallende enn forskjellene. Etter strømmen til Norge tok en brå slutt i desember, skjedde det motsatte over grensen til Finland – som fikk 1.000 asylanter på en måned.
– I Finland oppsto diskusjoner der det ble hevdet at Finland var mer utsatt, siden landet ikke er medlem av NATO, sier Moe til NTB.
NRK besøkte i januar grensestasjonen Raja-Jooseppi der gamle bilder hopet seg opp. Asylsøkerne hadde brukt bilene for å passere grensen.
Foto: Silja Arvola / NRKRussisk ønske
Han understreker at man både fra norsk og finsk side hadde overdrevne forestillinger om hvor strengt det russiske grenseregimet var.
– De hadde en allmenn feiloppfatning av hvor strengt det russiske regimet er. Norske og finske myndigheter trodde at russerne ville stoppe folk som ikke hadde visum, sier Arild Moe.