Hopp til innhold

Asylsøker returnert til Russland

Asylsøkeren som ankom Storskog i går ble returnert til Russland i ettermiddag. Det er ennå ikke avklart om hendelsen er et brudd på avtaler mellom Norge og Russland.

Første asylsykkel på nesten ett år

RETURNERT PÅ SYKKEL: Asylsøkeren som kom til Storskog i går syklet i dag tilbake igjen.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

–Asylsøkeren, som er russisk statsborger, har fått avslag på sin asylsøknad fra UDI, melder Finnmark politidistrikt.

– Asylsøkeren fikk tildelt samme sykkel som han kom på og dro tilbake til Russland, forteller operasjonsleder Jan Arne Pettersen.

– Det var ikke et problem for russiske myndigheter?

– Nei, det virker ikke sånn. Han har i alle fall ikke kommet tilbake igjen. Det har gått helt smertefritt, sier Pettersen.

Første på nesten ett år

Asylsøkeren, som var den første som har kommet til Storskog siden i fjor høst, ble behandlet etter UDIs 48-timersprosedyre. Den omfatter borgere fra land som UDI regner som trygge.

De får søknaden sin behandlet i løpet av 48-timer og returneres med mindre de fyller krav til å få beskyttelse, altså at det er en reell grunn til å tro at de kan bli forfulgt.

– Mannen vil bli bli behandlet etter 48-timersprosedyren, opplyste John Olav Kroken, presserådgiver i Utlendingsdirektoratet (UDI) til NRK i går.

– Han vil dermed bli sendt tilbake over grensen i løpet av 48 timer fordi han som russisk borger ikke har krav på beskyttelse.

Asylsøkjarar kjem til Noreg over Storskog grensestasjon

SYKLET I MINUSGRADER: Asylsøkerne som kom til Storskog i vinter måtte sykle i snø og minusgrader. Nærmere 5.500 mennesker krysset grensen for å søke asyl i Norge høsten og vinteren 2015.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Brudd på avtale?

Norge innførte nye, strengere instrukser på grensen mellom Norge og Russland i fjor høst for å stanse asylstrømmen fra Russland.

Russland skal på sin side ha lovet å stoppe en ny asylstrøm over Storskog etter møter mellom norske og russiske myndigheter i vinter.

Roger Jakobsen, grensekommissær

Grensekommisær Roger Jakobsen.

Foto: Tarjei Abelsen/NRK

– Russerne er innstilt på det. De som ikke har gyldig Schengen-visum, vil bli avvist, uttalte ekspedisjonssjef Thor Arne Aas i Justisdepartementet til Aftenposten i februar.

– Hvorvidt hendelsen på Storskog 23. september er brudd på noen bilaterale avtaler mellom Norge og Russland er ikke avklart, skriver grensekommisær Roger Jakobsen i en uttalelse til NRK.

– Det er naturlig at dette blir et av momentene på neste rutinemessige møte mellom [de norske og russiske] Grensekommmissærene.