Hopp til innhold

Asyl-aktivist er kåret til fredsprofil

Nordhus hjalp asylsøkere å rømme fra Vestleiren i Kirkenes og ble selv arrestert. Nå får hun utmerkelsen «Månedens fredsprofil» av Norges Fredsråd.

Arresterte asylhjelpere i Kirkenes

Merete Nordhus (t.h) sammen med Merete Eriksson og Eirik Nilsen som også ble arrestert av politiet etter å ha hjulpet asylsøkere fra å rømme fra Ankomstsenter Finnmark - også kjent som Vestleiren.

Foto: Amund Trellevik/NRK

– Jeg skjønte ikke helt først hva dette var, men det tikket stadig inn nye gratulasjoner på mobilen. Da det først sank inn ble jeg kjempeglad og jublet. Dette er jo stort, sier Merete Nordhus.

De siste ukene har hun engasjert seg i det hun mener er en uholdbar behandling av asylsøkere som risikerer tvangsutsending til Russland.

Forrige uke forsøkte hun å hjelpe en syrisk familie som risikerte tvangsutsendelse, og ble selv arrestert og satt på glattcelle av politiet.

Nordhus fikk nyheten om at hun mottar utmerkelsen «Månedens fredsprofil» i går kveld. Da hadde hun organisert og deltatt i en landsomfattende markering som protesterte mot regjeringens asylpolitikk, sammen med aksjonsgruppen Refugees Welcome to the Arctic.

– Jeg synes vi har fått utrettet mye. Nå er deportasjonene stoppet, og det virker som om regjeringen sitter i tenkeboksen. Da er det hyggelig at Norges Fredsråd setter pris på den harde jobben vi har lagt ned, sier Nordhus.

asylsøkere

Merete Nordhus har ved flere anledninger deltatt i markeringer mot utsendelser til Russland. Bildet er hentet fra en markering utenfor Ankomstsenter Finnmark tidligere i januar.

Foto: Bjørnbakk,Jan-Morten / NTB scanpix

Får kritikk for utmerkelsen

Nordhus forteller at hun har fått svært mange gode tilbakemeldinger etter utmerkelsen. Likevel er ikke alle tilbakemeldingene like hyggelige.

– Jeg ser at enkelte skriver i sosiale medier at en som har brutt norsk lov ikke fortjener en utmerkelse. De mener at det ikke var riktig av meg å forsøke å hjelpe. De får mene hva de vil. Jeg mener fremdeles at jeg ikke har gjort noe galt. Det er opp til politiet å avgjøre, sier hun.

Politimesteren i Finnmark, Ellen Katrine Hætta, advarte også folk mot å forsøke å stanse nye utsendelser av asylsøkere, av hensyn til barna inne i Vestleiren.

Daglig leder Hedda Langemyr i Norges Fredsråd sier likevel til NRK at sivil ulydighet i noen tilfeller kan være et riktig.

– Vi er et veldig systemtro land. Vi har tillit til våre politikere og deres makt. At vi av og til bryter dette samarbeidet kan like fullt innebære at politikerne er nødt til å gå i tenkeboksen. Her blir de utfordret på om den politikken de fører egentlig er i samsvar med folkets vilje, sier hun.

Politiet sier at familien ikke får dra fra asylsenter

DRAMATISK: En syrisk familie satte seg i forrige uke i bilen til Merete Nordhus for å komme seg vekk fra Vestleiren. De ble stanset av politiet på vei inn mot Kirkenes sentrum.

– Har vist mot i fredens tjeneste

Norges Fredsråd, som deler ut prisen, er en paraplyorganisasjon for 20 fredsorganisasjoner i Norge.

– Dette gjøre vi også som en form for nyansering til det Oslo-fokuserte og overordnede mediebildet man har i Norge vedrørende asylsakene, sier daglig Langemyr.

Denne begrunnelsen har Norges Fredsråd gitt til tildelingen av månedens fredsprofil:

«Merete Nordhus og andre frivillige har nektet å akseptere den uholdbare situasjonen, og har valgt å aktivt opponere mot myndighetenes avgjørelse om kollektivt avslag og returnering. Det er oppløftende å se at enkeltmennesker våger å stå opp mot et politisk system som oppfattes som både sviktende moralsk og juridisk problematisk.»

Flere nyheter fra Troms og Finnmark