– Malala er et talerør for sin generasjon

Malala Yousafzai er mer aktuell for fredsprisen enn noen gang, mener fiskeriminister Elisabeth Aspaker
som allerede i fjor foreslo den pakistanske tenåringen.

Elisabeth Aspaker

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker tror det kunne vært bra om en ung person fikk Nobels fredspris.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

Klokka 11 fredag ble det kjent at den pakistanske 17-åringen fikk fredsprisen sammen med den indiske aktivisten for barns rettigheter, Kailash Satyarthi.

– Hun er genuint opptatt av at jenter får en utdannelse, hun er opptatt av å skape et samfunn der alle har like muligheter og hun er genuint opptatt av at også unge mennesker kan skape forandring i verden, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker.

Allerede i fjor foreslo hun pakistanske Malala Yousafzai til Nobels fredspris. Tenåringen ble kjent verden over da hun som 14-åring ble skutt i hodet av Taliban på vei hjem fra skolen.

Årsaken til terrorangrepet mot ungjenta var at hun hadde blogget om jenters rett til utdanning.

Viktig å fokusere på ekstremisme

Malala Yousafzai

Malala Yousafzai blir også i år nevnt i forbindelse med Nobels fredspris.

Foto: Susan Walsh / Ap

Aspaker mener at Malala Yousafzai setter søkelyset på akkurat hvor brutalt Talibans styre er, og at kampen mot ekstremisme er en av de viktigste i verden i dag.

– Hun er ei ung, modig jente som står opp mot noe av det verste vi har av ekstremisme og vold. Og skal vi klare å stabilisere et slikt samfunn så må hele befolkninga få tilgang på skolegang og utdanning, derfor er denne kampen så viktig, sier Aspaker.

Malalas alder ble i fjor brukt mot at hun skal vurderes til prisen, men også i år seiler hun fram blant favorittene, og direktør Kristian Berg Harpviken ved Institutt for fredsforskning er helt sikker på at 17 åringen er seriøst vurdert av Nobelkomiteen.

Bra med ung prismottaker

Aspaker tror en ung fredsprismottaker kan være bra for prisen.

– Malala har blitt et talerør på vegne av sin generasjon, og viser at også ungdom kan ha en misjon i kampen for en fredelig verden. Å gi prisen til en person i en helt annen ende av aldersskalaen tror jeg kan gi nytt liv til fredsprisen, sier Aspaker.

I dag klokka 11 blir det kjent hvem som blir tildelt Nobels fredspris for 2014.

I tillegg til Malala er Edward Snowden, den russiske avisen Novaja Gazeta, president Marzouki og den tunisiske fagforeningen UGTT og pave Frans.