Hopp til innhold

Premiere på unikt prosjekt i Nord-Noreg

Kva skjer eigentleg når sju låtskrivarar med band lèt klisjeane få kvile og tar tempen på det nye Nord-Noreg? Måndag kveld kjem svaret mange har venta spent på.

Moddi

FESTSPEL: Prosjektet Det nye nord er blant høgdepunkta på Festspillene i Nord-Norge. Moddi (t.h.), som er initiativtakar til det heile, ser fram til premieren måndag. Her med festspeldirektør Ragnheiður Skúladóttir.

Dei siste to åra har sju kjente låtskrivarar med band reist rundt for å ta tempen på det «nye Nord-Noreg».

Hjernen bak det heile, og den som lanserte ideen i 2022, er ingen ringarar enn Pål Moddi Lue, betre kjent under artistnamnet Moddi.

– Eg har fått frie taumar til å sende sju låtskrivarar rundt på feltopphald i Nord-Noreg, frå Honningsvåg i nord til Sømna i sør. Frå Mo i Rana til Narvik og til ytst i Vesterålen, seier Moddi til NRK, berre timar før premieren.

I tillegg til Moddi er Lars Bremnes, Ingvild Austgulen, Frode Larsen, Risten, Anine Gaup, Emil Kárlsen og Jon-Are Masternes ein del av prosjektet.

Bad om hjelp: – Sjølv dei sterkaste treng omsorg

Moddi

Unikt prosjekt

Festspillene i Nord-Norge, som kvart år blir arrangert i Harstad, feirar i år 60-årsjubileum.

I samband med det har festspela, i samarbeid med blant anna Moddi og Bodø 2024, starta eit unikt samarbeidsprosjekt.

– Alle har fått bli kjent med landsdelen på ein måte som vi ikkje blir når vi berre reiser rundt og held konsertar. Dei har fått lov til å vere ein stad, bli kjent med plassen og med folk der, og så har vi skrive songar frå dei opphalda, seier Moddi.

Festspillene i Nord-Norge

FULLT: Generalhagen i Harstad var full av folk under opningsseremonien laurdag.

Foto: Henrik Einangshaug / NRK

Måndag kveld ventar om lag tusen forventingsfulle publikummarar på resultatet av prosjektet, som har premiere i eit fullsett Harstad kulturhus.

– Eg gler meg veldig mykje. Vi har førebudd prosjektet i to år og har hatt tallause rundar med oss sjølve om kva dette skal bli. Det blir herleg å endeleg vise det til folk.

– Er det litt nervar i kroppen før premieren?

– Nei, det er mange nervar i kroppen før vi skal spele. Det er så mykje nytt som skal hugsast. Men det blir òg heilt sinnssjukt bra.

Festspillene i Nord-Noreg feirar 60 år Regjeringa kom med gåve til jubilanten

Festspillene i Nord-Norge

Viktig arena

Det som skal skje måndag er ganske langt frå første gong Moddi stod på ei scene i festspelbyen.

Alt som 13-åring stod ein ung Moddi på scena i Harstad i samband med prosjektet NUK – ny ung kunst,

24 år seinare er ikkje artisten frå Senja i tvil om kor mykje festspela betyr for han.

– Det veit eg ikkje om er mogleg å overdrive. Eg kom hit som ung tenåring og hadde nesten aldri tatt i eit instrument før, og i alle fall aldri spelt i lag med andre menneske.

– Eg fekk ein arena til å både øve, leike, bli kjent med folk, og ikkje minst ei scene til å spele på for første gong. Det har følgt meg opp gjennom heile livet - den måten å jobbe og leike på.

Les også Må reise 100 mil for å lære seg å prate med sin døve sønn

Pappa Tor Sverre sitter på gulvet med sønnen Edvin. Han bruker enkle tegn for å kommunisere med han.

– Løft

Direktør for Festspillene i Nord-Norge, Ragnheiður Skúladóttir, er ikkje i tvil om kor viktig det er med ei ung scene i Harstad.

– Det er veldig viktig at denne scena eksisterer, 32 år etter at vi etablerte den. Det handlar om identitet, det handlar om å gi unge folk sjansen til å finne ut at ein kan leve av å vere artist, seier ho.

Lubna Jaffery

GÅVE: Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (til venstre) kom til Harstad med ei etterlengta gåve. Gåva kom overraskande på festspeldirektør Ragnheiður Skúladóttir.

Foto: Henrik Einangshaug / NRK

Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery, som laurdag heldt opningstalen på Festspillene, meiner det er «kjempeviktig» at barn og unge blir tatt med inn i festspela.

– Desse ungane skal vekse opp og bli kulturkonsulentar og utøvarar. Festspela gir dei eit løft tidleg i livet, og det er kjempeviktig, sa ho til NRK laurdag.

Hva er jula i 2023? Og hvor er den? Moddi går fra hektisk juleshopping på Karl Johans gt. og inn på puben Scotsman i Oslo. Der blir det nordnorsk jul.

Kva er jula i 2023? Og kvar er ho? Moddi går frå hektisk juleshopping på Karl Johansgate og inn på puben Scotsman i Oslo. Der blir det nordnorsk jul.