Årets Riddu-program: – En hyllest til det gamle og nye

Urfolksfestivalen Riddu Riđđu har som vanlig en stor spennvidde i årets program, alt fra australsk urfolksrock til tradisjonell joik.

Festivalsjef Karoline Trollvik og joikerne fra Luohtemohkit

Festivalsjef Karoline Trollvik og joikerne fra Luohtemohkit.

Foto: Sveinung Åsali / NRK

8. – 12. juli arrangeres urfolksfestivalen Riddu Riđđu i Manndalen i Nord-Troms.

Fredag ble årets program presentert, og i tillegg til det musikalske blir det både seminarer og kurs innen litteratur, film og andre kunstarter.

– Det er noe for alle. Både for unge og eldre, for folk som er interessert i tradisjonell urfolksmusikk og for dem som er interessert i nye sjangermikser og moderne måter å presentere det på, sier Karoline Trollvik om det første programmet med henne som festivalsjef.

Yothu Yindi og East Journey

Australske Yothu Yindi var på festivalen i 2002, og kommer tilbake i år.

Foto: Pressefoto Riddu Riddu

I år blir det et gjensyn med australske Yothu Yindi som spilte på Riddu Riđđu i 2002. Trollvik vil si at det er et av årets store trekkplaster.

– Det er de absolutt. Det er veldig mange som fortsatt husker konserten fra 2002, og som urfolksartister er de å regne som legender.

– Urfolkskulturer blomstrer verden over

Hvert år inviterer festivalen et nordlig folk på besøk. Årets Nordlige Folk er Six Nations of the Grand River i Canada. Derfor vil blant annet artistene Six Nations Womens Singers komme til Manndalen.

– De blir nok de råeste damene vi har på programmet. De er seks damer som opptrer sammen, og de høres ut som et helt kor. Det er virkelig kraftfulle røster, sier Trollvik til NRK.

På årets program er også mange lokale nordnorske artister, blant annet elektronikabandet F.A.C.E fra Tromsø og bandet Resirkulert fra Storfjord.

– Det er herlig å se at den yngre generasjonen stolt viderefører det som er skapt før dem på nye og spennende måter. Riddu Riđđu skal vitne om at urfolkskulturer blomstrer verden over.

Årets Riddu-program ble presentert.

Joikerne fra Luohtemohkit opptrådte under presentasjonen. Foto: Sveinung Åsali/NRK.

– Vi har fått med alle vi ønsket

Som en hyllest til joiketradisjonen har festivalen også ført sammen fem kjente joikere fra hele Sapmi, som skal ta publikum med på en reise inn i joikens verden. Riddu har kalt reisen Luohtemohkit.

Karoline Trollvik

Årets festival blir Karoline Trollvik sin første som festivalsjef.

Foto: Sveinung Åsali / NRK

Karoline Trollvik er fersk som festivalsjef, og hun synes forberedelsestiden har vært både utfordrende og spennende.

– Jeg har virkelig fått merke for et fantastisk team Riddu Riđđu er. Jeg gleder meg veldig. Nervene begynner å komme, men vi ligger heldigvis godt an.

Hun er kjempestolt over årets program.

– Vi har fått med alle vi ønsket oss, avslutter Trollvik.