Hopp til innhold

Årets første laks tatt i Målselvfossen

Klokken 06.20 mandag morgen fikk Geir Nordrum den første laksen i Målselvfossen på kroken i årets sesong.

Geir Nordrum første laks i Målselva 2015

Laksen var omtrent 6,5 kilo.

Foto: Kjell Åge Fossland

– Det var en flott laks på omtrent 6,5 kilo. Det var lus på den, noe som tyder på at den kom rett fra havet. Den har stått maks ett døgn i elva ut fra det vi kunne se på laksen, sier leder i Målselvfossen elveeierlag, Kjell Åge Fossland.

Laksen ble tatt i fiskesonen som er rett nedenfor Målselvfossen, som er omtrent én kilometer med sone hvor det selges dagskort.

Selve laksefisket i Målselva, som regnes som ei av Norges beste lakseelver, startet allerede klokken 00.00 natt til mandag. I kortsonen nedenfor Målselvfossen startet det ikke før noen timere senere.

– Vi har en fredning i kortsonen vår som gjør at vi ikke starter før klokken 06 om morgenen, så den første laksen ble tatt relativt kort tid etter start, sier Fossland til NRK.

Første laks i Målselva 2015

At det var lus på laksen tyder på at den har stått maks ett døgn i elva. Lusa slipper seg av laksen, og dør etter noen døgn i ferskvann.

Foto: Kjell Åge Fossland

– Norges beste kortsone

Ifølge Kjell Åge Fossland er pågangen som normalt hvis man ser på kortsalget så langt denne sesongen.

– Den første uken trekker vi kort, slik at alle som har lyst kan melde seg på. Da blir det mer rettferdig, slik at det ikke er noen få som får fiske hver dag den første uken.

Han forteller at Målselva er den beste lakseelva i Troms, og Norges beste elv for sjøørret.

– Det er en veldig stabil elv. Mens andre har både oppturer og nedturer, har Målselva vært veldig stabil i fangststatistikken. Mulig jeg trår noen på tærne nå, men jeg påstår at det er Norges beste kortsone.

Tips til mindre rutinerte laksefiskere

For å holde Målselva stabil er det gjort visse grep, blant annet kvoter, kortere fiskesesong og kjøp av laksenøter i havet.

Geir Nordrum tatt første laks i Målselva 2015

Geir Nordrum fikk den første laksen i kortsonen nedenfor Målselvfossen.

Foto: Kjell Åge Fossland

– I Målselva kan det fiskes maks tre fisk i døgnet per person, og i vår kortsone er det mer begrenset med maks to fisk per person, sier Fossland.

Lederen i Målselvfossen elveeierlag har noen tips for mindre rutinerte laksefiskere som vil prøve seg denne sesongen. Noe av det viktigste er korrekt utstyr, mener han.

– Du må ha utstyr som kan tåle laks opp mot 17 kilo. Det er også krav til å ha tang slik at du kan ta kroken av munnen på fisken.

Ellers oppfordres det til å sette ut all hunnlaksen i Målselva, og desinfisering av utstyret er viktig for å unngå sykdommer i elva.