Hopp til innhold

Arctic Gold satser på ny regjering

Selv om det ser mørkt ut for at kommunestyret i Kautokeino sier ja, kan en eventuell ny regjering bli positive nyheter for det svenske gruveselskapet Arctic Gold.

Administrerende direktør Lars-Åke Claesson.

Administrerende direktør Lars-Åke Claesson i Arctic Gold ser positivt på muligheten for en ny regjering i Norge etter valget.

Foto: Kjell Are Guttorm / NRK

Det svenske gruveselskapet Arctic Gold gir ikke opp gruveplanene i Finnmark.

I oktober skal gruvesaken deres endelig behandles i kommunestyret i Kautokeino, om det blir ny gruvedrift i Biedjovággi.

Da har det svenske selskapet ventet i 1,5 år på en juridisk vurdering på om kommunen hadde lov til å avvise gruveplanene.

Følger valget

– Vi jobber i bred front og det er jo også Sametingsvalg og Stortingsvalg i Norge og vi må følge alle de ulike delene. Vi jobber også mot både politikken og reindrifta i kommunen, der vi gjør opp planene suksessivt så vi prøver å nå så mange som mulig, sier direktør Lars Åke Claesson.

Kommunestyret i Kautokeino har tidligere sagt nei til en konsekvensutredning av ny gruvedrift. Claesson håper høstens valgresultater kan slå positivt ut for gruveprosjektet, men vil ikke si hvilke partier han ville stemt på.

Har brukt 60 mill.

– Det viktigste er at mineralstrategien, med ideer og tanker derfra får satt seg, så man fortsetter det arbeidet som har vært. Det er et stort arbeid som er lagt ned, og nå er det om å gjøre å forsøke å omsette dette i praksis, mener Claesson.

Hittil har Arctic Gold brukt 60 millioner kroner på planleggingen av ny gruvedrift. Fortsatt vet de ikke om de får et ja eller nei.

Bra med avgjørelse

Anton Dahl

Anton Dahl (V) er imot gruvedrift i Biedjovaggi, men synes det er bra at man kan få en avgjørelse i saken.

Foto: Kjell Are Guttorm / NRK Sami Radio

Motstander Anton Dahl fra Venstre er enig i at saken har tatt for lang tid, men vil forsatt stemme nei. Han er likevel glad gruvesaken endelig skal få sin behandling. Tidligere har kommunestyret ønsket å beskytte reindrifta i Biedjovággi.

– Det er ikke bare primærnæringen sitt område her, men også jegerne og fiskerne og friluftsfolk som bruker området så mye. At det kommer opp på nytt nå, synes jeg egentlig er bra. At vi får en avgjørelse, sier Dahl.