Hopp til innhold

Gruvesaken i Kautokeino utsatt igjen

Kautokeino har fortsatt ikke fått svar fra Miljøverndepartementet om kommunen kan avvise gruveplanene.

Gulleting i Biedjovággi

Arctic Gold vil ha gruvedrift i Kautokeino. Foreløpig har de fått nei, men venter på et endelig svar.

Foto: Liv Inger Somby/NRK

I kommunestyremøtet i Kautokeino 21. mars skulle det svenske gruveselskapet Arctic Gold få svar på om de kunne gå i gang med en konsekvensutredning av ny drift i de nedlagte gruvene i Biedjovággi.

Men nå er saken utsatt enda en gang, denne gangen til neste kommunestyremøte 18. juni.

Årsaken er at kommunen ennå ikke har fått svar fra Miljøverndepartementet om en kommune har lov til å avvise et planprogram.

Har brukt 60 millioner

I april i fjor avviste flertallet i kommunestyremøtet planprogrammet og den videre konksekvensutredningen. Dette av hensyn til reindrifta i området.

I ettertid har Arctic Gold lagd et nytt planprogram, men denne har blitt utsatt fra behandling i kommunestyret flere ganger.

Det svenske selskapet har altså ventet i snart et år på svar. Hittil har de brukt cirka 60 millioner svenske kroner på prosjektet.

Lars-Åke Claesson

Arctic Gold-direktør Lars-Åke Claesson er frustrert over den lange ventetiden i Norge.

Foto: NRK

Forstår ikke

Direktør Lars-Åke Claesson forstår ikke at det skal ta så lang tid.

– Miljøverndepartementet har vært involvert siden april i fjor, og vi har blitt tvunget til mye juridisk arbeid som vi må betale for selv. Dessuten, en saksbehandling på over et år på å få en relativ enkel beskjed på om vi kan gjøre en konsekvensutredning, er veldig merkelig, sier Claesson.

Kautokeino-ordfører Klemet Erland Hætta sendte en henvendelse på nyåret hvor han ba om en avklaring fra sentrale myndigheter.

– Vi har fortsatt ikke fått noen tilbakemelding. Miljøverndepartementet jobber med saken sammen med Justisdepartementet. Jeg ønsker ikke å sette saken på sakslista før vi får en avklaring, sier Hætta.

Kritisk til Norge

Arctic Gold-direktøren er kritisk til hvordan mineralindustrien møtes i Norge.

– Vi skal lage en konsekvensutredning, og når vi ikke får anledning til å gjøre det, så tvinges vi til å gjøre juridisk og politisk arbeid for å finne ut om Norge overhodet vil ha gruvedrift. Det er en veldig uklar lovgivning. Det fungerer ikke. Da synes vi det er merkelig at den norske regjeringen går ut og sier at de vil ha gruvedrift, og så er ikke spillereglene klare. Det er uholdbart for et lite selskap som oss, sier Claesson.