Arbeiderpartiet taper oppslutning i Nordreisa

Dermed kan de miste et mandat i kommunestyret.

Meningsmåling Nordreisa

Arbeiderpartiet går tilbake, men er fortsatt størst, viser ny meningsmåling for Nordreisa.

Foto: NRK

Det viser meningsmålinga som er utført for Framtid i Nord og NRK Troms

Tallene viser at Nordreisa er en av svært få kommuner i Troms der Ap går tilbake på meningsmålinga, knapt tre måneder før valget i september.

Kom til makta i 2011

Arbeiderpartiet fikk makta tilbake i Nordreisa for fire år siden. Det skjedde gjennom et valgteknisk samarbeid med Høyre. Lidvart Jakobsen ble ordfører. De to foregående periodene var John Karlsen fra Fremskrittspartiet ordfører i Nordreisa. Nå går også Fremskrittspartiet tilbake på meningsmålinga, og mister en representant i kommunestyret.

Mandater nordreisa
Foto: NRK

Sliter med økonomien

Nordreisa sliter med økonomien. Kommunen har den høyeste eiendomsskatten man kan ha, 7 promille. Kommunen er også på Robek-lista, der staten må godkjenne alle store lån og investeringer. Kommunen har stort underskudd. Det har vært mye uro og debatt om skoler og nedleggelser i kommunen.

I 2011 fikk Ap ei oppslutning på 39 prosent. Meningsmålinga til Norfakta gir nå partiet ei oppslutning på 35,2 prosent.

– Det har vært en tøff periode med økonomien vi har i kommunen. Men vi gjorde et godt valg sist, så jeg er ikke veldig bekymret foreløpig. Jeg håper at velgerne kan sikre fortsatt Ap-ordfører, sier førstekandidat for Arbeiderpartiet, Øyvind Evanger.

Samarbeid med andre

– Ønsker Ap å fortsette det valgtekniske samarbeidet med Høyre også i neste periode?

– Det er for tidlig å si, men vi har ikke hatt noen problemer med samarbeidet vi har hatt med Høyre. Vi er imidlertid åpen for samarbeid også med andre partier, kanskje bortsett fra Frp, sier Evanger.

Usikker i Høyre

Høyres toppkandidat, Terje Olsen er veteran fra både kommune- og fylkespolitikk.

– Vi får se på sammensetninga av kommunestyret etter valget. Det er greit med et valgteknisk samarbeid, men jeg syns vi burde fått til en politisk samarbeidsavtale med mulige partnere som kan utgjøre en flertallskoalisjon. Vi har en vanskelig økonomisk situasjon, og vi gjør for lite for å sikre framtidig aktivitet i kommunen. Vi trenger en tydelig ledelse i Nordreisa nå, sier Terje Olsen.

Og Miljøpartiet får på denne målinga inn en kommunestyrerepresentant i Nordreisa.

Les alt om valget i Troms her.