Hopp til innhold

Åpner opp for boring øst i Barentshavet

Olje- og energidepartementet tilbyr 13 selskaper andeler i til sammen 40 blokker fordelt på ti nye utvinningstillatelser. Oljeminister Tord Lien påpeker at områdene som nå gjøres tilgjengelig ikke er mer sårbare enn andre områder.

Tore Lien

Tord Lien har i dag sendt ut tilbud til ti selskaper om 40 blokker i Barentshavet

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Fem av de 13 selskapene som får tilbud om andeler, får også operatørskap. Dette er Statoil, Capricorn Norge AS, Centrica Resources (Norge) AS, Det norske oljeselskap ASA og Lundin Norway AS, melder NTB

– I dag starter et nytt kapittel i norsk petroleumsvirksomhet. For første gang på over 20 år skal vi utforske helt nye leteområder. Dette vil være med på å legge grunnlaget for lønnsomme arbeidsplasser og bidra til vekst og verdiskaping i Norge. Nå er det Nord-Norges tur til å skrive de neste kapitlene i det norske petroleumseventyret, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

Ikke mer sårbar enn andre områder

Ministeren påpekte i sitt framlegg at områdene som nå gjøres tilgjengelig ikke er mer sårbare enn andre områder.

– Det å fremstille dette som havområdene nær Alaska, snakker enten uten å vite bedre eller fører folk bak lyset. De stedene i Barentshavet er ikke mer sårbare enn andre deler av norsk hav. Utfordringene i de nyåpnede områdene er sammenlignbar med andre områder, og vi har 40 års erfaring med disse havområdene.

For første gang på 22 år skal det i dag gis ut nye letelisenser for olje- og gass i Barentshavet sørøst. Miljøorganisasjoner mener det kan være grunnlovsstridig, og vurderer søksmål.

Ordfører i Hammerfest kommune Alf E. Jakobsen mener dagens beskjed fra oljeministeren er positiv, ikke bare for Finnmark.

Alf E. Jakobsen og Rune Rafaelsen

Ordfører i Hammerfest Alf E. Jakobsen, og ordfører i Sør-Varanger Rune Rafaelsen mener dagens tildelinger vil være bra for både Finnmark og Nord-Norge.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– Dette skaper arbeidsplasser for ungdom og det gir penger til ulike deler av nasjonen, så dette er en god dag.

En gledens dag for industrien

Lien sier de i dag sender ut tilbud til ti ulike selskaper om 40 blokker. Tre av disse ligger øst i Barentshavet, utenfor Finnmark.

– Flere har indikert at de kan bore allerede, det er planlagt seks faste brønner, og et av selskapene har gått lenger enn å planlegge, de har lovet å bore. De får nå tilgang. Skulle de treffe blink i Nord-Norge betyr det en ny æra.

Tre av ti nye utvinningstillatelser gjelder det nyåpnede området i Barentshavet utenfor Øst-Finnmark. Ordfører i Sør-Varanger Rune Rafaelsen som også deltok på dagens pressekonferanse, mener disse tillatelsene bidrar i fredsarbeidet.

– Det å få til store industrielle samarbeidsprosjekter mellom Norge og Russland vil vi nyte godt av alle sammen.

Har tro på norsk sokkel

At noen av disse selskapene har vært med fra veldig tidlig vise at industrien har tro på norsk sokkel. Det er viktig for alle nordmenn, forklarte Lien under dagens pressekonferanse i Hammerfest.

– Dette er en gledens dag for industrien, for Finnmark og Nord-Norge, og alle nordmenn som eier disse ressursene i fellesskap. Det er store muligheter.

Nyheter fra Troms og Finnmark