Hopp til innhold

Åpner hastemottak i Neiden

Transittmottaket i Fjellhallen i Kirkenes fylles opp, og nå får Sør-Varanger sitt andre mottak for flyktninger med plass til 100 personer.

Neiden Hotell
Foto: Arnstein Jensen

– Mottaket på Neiden hotell skal fungere som en mellomstasjon og avlastning før flyktningene blir sendt videre til ordinære mottak, sier mottaksleder Are Skancke Andreassen ved Tverlandet mottak i Bodø. Det er de som nå oppretter hastemottaket i Neiden.

Lørdag kom det 23 flyktninger og politiet forventer en videre økning.

I Fjellhallen får flyktningene bare være i maks fire dager, før de må videre.

Det var iFinnmark som først omtalte saken.

Mottaksleder Are Skancke Andreassen

Leder i Tverlandet mottak håper på å komme fort igang med transittmottaket i Neiden.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

– Jeg tror UDI er redd for at Fjellhallen ikke er nok for den strømmen av flyktninger som nå kommer over grensa ved Storskog. Den er jo heller ikke så godt egnet for lengre opphold. Da er vårt anlegg mye bedre egne, siden det er et hotell med flere toaletter og dusjer, sier Andreassen.

Trenger ansatte

Tverlandet mottak søker nå etter 10-15 ansatte som kan jobbe på mottaket.

– Vi er usikre på når vi kommer igang, men stillingsannonsene er ute allerede. Vi må jo ha ansatte for å kunne drive et mottak. Min oppfatning er at de som bor i Neiden også kunne tenkt seg å jobbe på mottaket vårt, sier Andreassen..

Han håper på mange søknader, og er glad for at han allerede har mottatt 10-20 stykker. Jobbintervjuene starter han på onsdag allerede. Mottaket søker nå blant annet etter leder, husøkonom, institusjonskokk, økonomiansvarlig, vaktmester, sjåfør, nattevakter og sikkerhetsansvarlig.

Tror på samarbeid

Tverlandet mottak skal i møter neste uke med kommunen og med rektor på Neiden skole. Andreassen håper å få ut mer informasjon til innbyggerne i Neiden i samarbeid med kommunen og skolen. Han tror de vil få et godt samarbeid med transittmottaket i Fjellhallen og med kommunen.

– UDI har også vært på befaring på anlegget vårt, og de er imponert over hvor bra hotellet er. Det er et robust anlegg som er godt egnet til formålet, forteller Andreassen.

Over 350 asylsøkere har i år kommet over grensa fra Russland, og tallet øker. Flyktningene som kommer til transittmottaket blir sendt videre til ordinære mottak i Nord-Norge etter tre til fire dager i Kirkenes.