Hopp til innhold

Åpner 400 år gammel hvalfangerkiste: – Tror ikke mye er bevart

Arbeidet med å åpne den 400 år gamle hvalfangerkista som ble gravd ut i Smeerenburg på Svalbard i sommer er i gang. Utgravingen startet i august i år, og det er knyttet stor spenning til om klær og levninger er bevart

400 å gammel kiste på Svalbard
Foto: Marcus Kroghtoft / NRK

– Det som bekymrer oss er at permafrosten, og måten den har tatt vare på materialene er i ferd med å bli borte. Det vil bety at sjelettmateriale vil råtne helt bort, sier Lise Loktu, arkeolog hos sysselmannen på Svalbard.

Åpner 400 år gammel hvalfangerkiste

Detaljene forsvinner

Også på åttitallet ble det flere graver tatt ut, men funnene fra den gang er betydelig bedre bevart enn de siste års funn. Det som har ligget i 400 år er først de siste tiårene blitt ødelagt.

– Det vi tok ut på åttitallet var blant annet kjempefine jakker med synlige detaljer. I 2016 var detaljene i tekstilene, hår og silkeskjerf borte, sier arkeologen.

Lise Loktu

Lise Loktu, arkeolog hos sysselmannen på Svalbard, har ikke store forventninger til at tekstiler og er bevart i den 400 år gamle kisten.

Foto: Marcus Krogtoft / NRK

Nå håper forskerne at funnene fra Smeerbursfjorden skal være i bedre stand de siste års funn. Hvis de viser seg at også disse er skadet, kan det bety at alle gravene på Svalbard er i ferd med å bli ødelagt.

– Vi starter nå med et område der vi har sett at en hodeskalle ligger, vi har sett et kjevebein og litt av skallen. Vi starter der, så jobber vi oss nedover, sier Lise Loktu.

Mulig sensasjonelt funn på Svalbard

Ingen store forventninger

Dagens kisteåpning kan ta opp til en uke for å hindre at klær og andre gjenstander skal bli ødelagt. Men allerede ser arkeologen at grava er betydelig mer skadet enn det de hadde håpet på.

– Jeg har ikke så store forventninger. Jeg tror det meste av tekstiler er borte. I løpet av uka skal vi avdekke skjelettet gradvis, så vil det vise seg om jeg har rett eller ikke, sier arkeolog Lise Loktu.