Ap-leder om fylkesavtalen: – Kullsvart dag for Finnmark

Finnmarks forhandlingsdelegasjon får kraftig kritikk fra sine egne, etter å ha landet fylkesavtale med Troms. Avtalen er ikke optimal, innrømmer fylkesordfører.

Wenche Pedersen (Ap) og Hans-Jacob Bønå (H)

Wenche Pedersen er gruppeleder i Vadsø Ap. Hun er svært skuffet over resultatet etter forhandlingene med Troms på Gardermoen på onsdag og torsdag.

Foto: Knut-Sverre Horn

Gruppeleder i Vadsø Ap, Wenche Pedersen, er svært skuffet over det fylkesordfører og hennes partikollega, Ragnhild Vassvik, fikk ut av forhandlingene med Troms på Gardermoen.

– Dette er en kullsvart dag for Finnmark. Etter at vi har vært herrer i eget hus i hundrevis av år, har vi nå gitt vekk både den politiske og administrative toppledelsen i vårt fylke, sier Pedersen til NRK.

Vadsø-politikeren er skuffet over at forhandlingsdelegasjonen fra Finnmark ikke har stått på hovedkravene, som de har gjort tidligere i forhandlingene.

– Ikke optimalt

Ragnhild Vassvik forstår kritikken som kommer fra hennes partikollega. Hun opplyser at det har vært krav om mer ledelse til Finnmark, men det er noe de ikke har nådd fram med i forhandlingene.

Ragnhild Vassvik i fylkestinget i Finnmark

Fylkesordfører i Finnmark, Ragnhild Vassvik (Ap), innrømmer at resultatet med Troms etter forhandlingene på Gardermoen ikke er optimale for hennes fylke.

Foto: Bård Wormdal / NRK

– Vi har vært i en veldig vanskelig situasjon i over flere måneder med forhandlinger. Sist nå med en intens mekling her på Gardermoen. Resultatet vi har kommet fram til har ikke vært optimalt. Det er ikke det vi har hatt som utgangspunkt, men det er det vi har kommet fram til, sier fylkesordføreren i Finnmark.

Hun legger til at hun synes avtalen til syvende og sist står seg rimelig godt for framtiden.

Finnmark skal i den nye avtalen huse toppledelsen for nye politikkområder. Avdelinger for internasjonal politikk, nordområdepolitikk, og klima og miljø skal ha sitt virke i Finnmark.

– Nyttige idioter

Fra erfaring mener Wenche Pedersen at viktig kompetanse og arbeidsplasser nå vil forsvinne fra både Finnmark, og fylkeshovedstaden i Finnmark–Vadsø.

– Hver gang ledere har blitt flyttet til Tromsø, Bodø eller enda lenger sør, har man oppdaget at en og en arbeidsplass har forsvunnet. Dette oppleves som en del av sentraliseringsprosessen som pågår, sier Pedersen.

– Jeg må si jeg er veldig lei meg for at vår egen fylkesordfører, som er i mitt parti sammen med Storberget og sammen med Tromsø Arbeiderparti, framstår som nyttige idioter for Høyres sentraliseringspolitikk,

Willy Ørnebakk og Tore Wæraas

Fylkesrådsleder i Troms, Willy Ørnebakk (t.v.) tror at løsningen som ble skissert i samråd med Knut Storberget er en god løsning for det nye storfylket, Troms og Finnmark.

Foto: Erlend Hykkerud / NRK

Digitale løsninger

Fylkesrådsleder i Troms, Willy Ørnebakk (Ap), mener også at situasjon har vært utrolig vanskelig, men at man har fått god hjelp av mekler Knut Storberget og hans delegasjon.

– Man har kommet fram til en pakke og en løsning som vi syns kan være grei, sier Ørnebakk til NRK.

Han legger til at selv om det er 1000 kilometer med bil fra Harstad til Kirkenes, så vil digitale løsninger bidra til å korte ned avstandene mellom de politiske og administrative enhetene.

– Vi har gode erfaringer i Troms med å ha deler av organisasjon i andre byer. Det er ikke et problem i det hele tatt.