Antall overnattinger i reiselivet halvert: – Heftig og dramatisk

I juni var det halvparten så mange som benyttet seg av nordnorske overnattingsbedrifter sammenlignet med fjoråret. NHO frykter høsten vil bli enda tøffere.

Målfrid Baik, regiondirektør NHO Arktis.

Regiondirektør NHO Arktis, Målfrid Baik sier det er tunge tider for reiselivsnæringen og at krisen langt fra er over.

Foto: Moment Studio

Med 48 prosent mindre overnattinger sammenlignet med samme måned i fjor har juni vært utfordrende for overnattingsbedriftene i Nord-Norge, skriver Reiseliv i Nord.

I fjor var det 534.332 overnattinger, mens i år har det vært 279.300. Det betyr en nedgang på 255.032 overnattinger.

– Det er heftig og dramatisk for reiselivet i Nord-Norge, sier regiondirektør for NHO Arktis, Målfrid Baik.

Hun mener de lave besøkstallene dessverre ikke kommer som noen overraskelse.

– I og med at Norge var stengt for utlendinger, fryktet vi en mager sommer i forkant. Nord-Norge er avhengig av gjester fra Finland og Tyskland, sier Baik.

I tillegg er ikke juni en typisk en typisk feriemåned for nordmenn flest, ifølge regiondirektøren.

Mangel på bussturister

Distriktsdirektør for Scandic i Nord-Norge, Knut Sigurd Pettersen, er heller ikke overrasket. Likevel skulle han gjerne vært foruten situasjonen slik den er i dag.

– Koronakrisen og alt den har medført har satt hotellnæringen i en alvorlig situasjon, sier han.

Han peker også mot mangelen på utenlandske turister.

– Det tradisjonelle bussmarkedet med utenlandske gjester er svært viktig for Finnmark. I og med at denne kategorien av gjester i all hovedsak er borte fra våre hoteller i sommer, er hotellnæringen i Finnmark hardere rammet enn øvrige fylker i nord, sier Pettersen.

Hotelldirektør Knut Sigurd Pettersen

Distriktsdirektør for Scandic Nord-Norge, Knut Sigurd Pettersen, sier koronakrisen har fått konsekvenser, men at de jobber hver dag for å tilpasse seg den nye hverdagen.

Foto: Skjermdump / NRK

Reddet av nordmenn og finlendere

For Lakselv hotell sin del, forteller daglig leder Heidi Irene Sundquist Hansen at de hadde et tap på rundt 60 % prosent i juni sammenlignet med fjoråret.

– Men det ble bedre enn hva utgangspunktet fra mars og april ville tilsi. Det ble en grei juni, men langt ifra den normalen vi pleier å ha, sier hun.

I forhåndsbookinger hadde de en forventet inntekt på rundt 1,5 millioner kroner, men endte til slutt med under halvparten av det. Likevel har de klart å beholde alle de ansatte så langt.

– Vi har tapt inntekter, men i og med at hotellet har en sunn økonomi og er privateid har vi vært heldige. Vi har klart å holde hjulene i gang, sier Sundquist Hansen.

Hun mener åpningen av grensen mot Finland var avgjørende.

– Det er nordmenn og finlendere som har berget oss denne sommersesongen. Det hadde blitt veldig tungt uten dem, sier hun.

– Mørk tid i møte

Målfrid Baik, regiondirektør NHO Finnmark

Målfrid Baik er redd mange vil miste arbeidsplassen sin i månedene fremover.

Foto: Moment Studio

De foreløpige tallene NHO har for juli ser betydelig bedre ut for hele Nord-Norge, men likevel frykter de for månedene fremover.

– Jeg er redd vi vil gå en mørk tid i møte når høsten kommer. Da er fellesferien over, og utlendinger kommer ikke i samme grad som de ville gjort ved en normal situasjon, sier Målfrid Baik.

Knut Sigurd Pettersen ved Scandic tror alt avhenger av internasjonal trafikk og oppmyking av restriksjoner fra myndighetene.

– Hotellnæringen går en svært usikker høst i møte, sier distriktsdirektøren.

Den daglige lederen ved Lakselv hotell føler seg heller ikke trygg.

– Hvis vi skal snakke om magefølelsen, er den veldig urolig med tanke på den siste oppblomstringen. Vi må bare krysse fingrene og håpe på at det går bra, sier Sundquist Hansen.