Hopp til innhold

Flere hundre ferske politibetjenter uten jobb

Et fåtall av de nyutdannede politibetjentene har fast jobb. Men i Vestfinnmark politidistrikt ansetter de bare ferskinger.

Politi

Totalt ble 720 politibetjenter uteksaminert i 2013. Halvparten av dem står uten jobb i politiet.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Vi skal ansette tre nye politibetjenter i løpet av september. Det vil være betjenter som ble uteksaminert fra Politihøgskolen i år, siden vi bare har fått ferske søkere, sier administrasjonssjef i Vestfinnmark politidistrikt, Jan Rudi Pedersen.

Når de stillingene er besatt, har politidistriktet gitt fast jobb til elleve politibetjenter i år, og midlertidig stilling til to. Alle gjorde seg ferdig på Politihøgskolen i år.

Karen Vikanes Bjelland

Karen Vikanes Bjelland er nyutdannet politi, og har fått seg fast jobb i Vestfinnmark politidistrikt.

Foto: Privat

Karen Vikanes Bjelland er en av de ferske politibetjentene som har fått jobb i Vest-Finnmark. Nærmere bestemt i Kautokeino.

– Å få fast jobb betyr veldig mye. Etter endt utdanning ville jeg rett ut i arbeid for å bruke utdannelsen og kunnskapene mine. Jeg føler meg heldig i forhold til dagens jobbsituasjon, sier hun.

Få i fast jobb

Totalt gikk 720 nyutdannede politibetjenter ut av skolen denne våren.

Politiets Fellesforbund har forhørt seg om jobbsituasjonen for 541 av disse.

Undersøkelsen viser at 128 av dem har fått fast jobb i etaten. 147 av dem er ansatt i vikariater, hvor av 97 vikariater går ut i løpet av 2013.

Rundt halvparten av dem som har svart på undersøkelsen har ikke jobb i politiet, men er aktive arbeidssøkere.

– Det var mye usikkerhet med tanke på jobb da vi studerte. De fleste søkte på de jobbene som ble lyst ut. Mesteparten av dem jeg studerte med fikk seg sommerjobb, men nå vet jeg om en god del som står uten arbeid, forteller Bjelland.


Vest-Finnmark blir et springbrett

Regjeringen har lagt inn penger i politibudsjettet som skal fullfinansiere 350 nye stillinger i politiet.

Vestfinnmark politidistrikt fikk fem nye stillinger i år. Alle disse var øremerket nyutdannet politi.

Å jobbe her blir på en måte et springbrett videre

Jan Rudi Pedersen, administrasjonssjef i Vestfinnmark politidistrikt

– I tillegg merker vi at vi får veldig mange ferske søkere. Det er i og for seg en situasjon vi kan leve med. Tidligere har vi slitt med å få søkere i det hele tatt, sier Jan Rudi Pedersen.

Samtidig er det også utfordringer med så mange ferske søkere.

– I hovedsak er søkerne folk som ikke er fra Vest-Finnmark. De søker seg gjerne videre etter noen år. Politidistriktet vårt er lite og gir dem mulighet til å prøve seg på mange forskjellige oppgaver, som for eksempel etterforskning og operativ tjeneste. Å jobbe her blir på en måte et springbrett videre, sier Pedersen.

– Det var ikke vanskelig å si ja til jobb i Kautokeino. Må være åpen for de mulighetene en får og jeg var forberedt på at jeg måtte reise dersom jeg ville ha jobb, sier Karianne Vikanes Bjelland, som opprinnelig er fra Stord i Sunnhordland.

– I tillegg er det en fin arbeidserfaring å begynne her oppe.

Store penger i videreutdanning

Vestfinnmark politidistrikt bruker også en del ressurser på å videreutdanne politibetjentene sine.

– Hvis folk med spesialkompetanse forlater oss, får vi utfordringer med å fylle de rollene med en gang, sier administrasjonssjefen i politidistriktet.

Karianne Vikanes Bjelland kan ikke garantere at hun blir værende i Kautokeino for alltid.

– Det er flere ting som avgjør hvor lenge jeg blir her, så jeg har ikke gjort opp noen mening om hvor lenge jeg blir værende.

Godt miljø

Men alt i alt mener administrasjonssjefen at de unge politibetjentene har positiv innvirkning på politidistriktet med rundt 140 ansatte.

– Det er veldig motiverende å jobbe med unge folk. De skaper et godt miljø. Dette er nyutdannede folk som virkelig vil jobbe i politiet. De er kjempemotivert og gjør en veldig god innsats, sier han.