Hopp til innhold

Ambulansearbeider anmelder Helse Finnmark

Ansatt i Hammerfest anmelder egen arbeidsgiver for mobbing og trakassering.

Bråket rundt ambulansetjenestene i Helse Finnmark vil ingen ende ta. En ansatt ved avdelingen i Hammerfest har politianmeldt sin egen arbeidsgiver for langvarig mobbing og trakassering.

De tillitsvalgte hevder helseforetaket bidrar til å skape dårlig arbeidsmiljø ved avdelingen.

– For meg virker det som en ren heksejakt når man driver å leter opp ting man kan bruke mot denne personen. Og det er ting som er ganske usaklig etter mitt syn. Jeg har inntrykk av at ledelsen ikke tåler at folks sier i fra eller har andre meninger, sier leder i Fagforbundets avdeling i Helse Finnmark, Ole Hansen.

Han representerer en av ambulansesjåførene ved helseforetakets avdeling i Hammerfest, der det i lang tid har vært murring mot bedriftsledelsen.

Hevder å ha blitt skjelt ut i helgene

Bakgrunnen for konflikten strekker seg tilbake til juni 2007. Da ble ansvaret for ambulansetjenestene overført fra akuttavdelingen i Hammerfest til prehospital avdeling i Kirkenes.

Ambulansesjåføren skriver i politianmeldelsen at man opplever stor kompetansesvikt i avdelingsledelsen både i faglige og ledelsesmessige spørsmål. Han sier samtidig at ledelsen har ringt ham i frihelgene og skjelt ham ut. Nå truer ledelsen med å si ham opp.

– Dette ser vi på som et varsel om en usaklig oppsigelse, det er en trakkaseringssak, sier Hansen.

– Ønsker et godt arbeidsmiljø

Informasjonssjef i Helse Finnmark, Marit Kvarum, ønsker foreløpig kun å gi en generell kommentar på at foretaket er politianmeldt.

– Vi har gjennom media blitt gjort kjent med at Helse Finnmark er politianmeldt av en ansatt for mobbing og trakassering. Det ser vi alvorlig på, vi ønsker å ha et godt arbeidsmiljø på vår arbeidsplass, og vi ønsker å ha gode prosesser for å få til et godt arbeidsmiljø.

Levnes liten ære i rapport

I fjor sommer utførte bedriftshelsetjenesten «Frisk i Nord» en psykososial undersøkelse ved Hammerfest ambulanse. Dette ble gjort for å finne årsaken til det anstrengte forholdet mellom de ansatte og sine overordnede.

I rapporten levnes klinikkledelsen i Kirkenes liten ære, mens sjåføren som har politianmeldt helseforetaket gis positiv omtale.

Ledelsens ansvar

– Hva gjør en slik sak med arbeidsmiljøet ved avdelinga?

– Jeg tror nok det forringer arbeidsmiljøet svært mye, og de ansatte støtter denne personen. Det er også slik at det tross alt er ledelsen som har ansvaret for at man har et godt arbeidsmiljø, sier Hansen.

Les mer: