Hopp til innhold

Anne Risten føler seg verken som mor eller far: – Så på hvilken dag skal man feire meg?

På søndag markerer mange familier farsdag. En dag hvor pappaer får litt ekstra oppmerksomhet. For noen av familiene skaper dette hodebry.

Anne Risten Sara

Anne Risten Sara med samboeren er foreldre til tre små barn. Og Anne Risten vet ikke helt hvem hen er for sine unge, mor eller far.

Foto: Privat

Anne Risten Sara identifiserer seg hverken som mor eller far til sine barn og lurer på når det er hens tur til å bli feiret som forelder.

– Jeg føler meg ikke som en jente, men jeg føler meg heller ikke som en mann. Jeg har små barn. De har en mamma og en eadni, som er på samisk, for jeg følte at det var det som var nærmest hjertet mitt, sier Anne Risten.

Sara føler seg ikke som en mor, men vil heller ikke regnes som en far. Derfor og stiller hen spørsmål til den noe tradisjonelle mors- og farsdagen.

Jeg er ikke mann, men jeg er på en måte heller ikke en dame. Så på hvilken dag skal man feire meg?

På Instagram ble hen møtt med svar om at det ikke er tradisjonelt å feire morsdag og farsdag i samisk kultur. Og at det var mulig å feire begge.

Men Sara føler ikke det er en løsning.

– Men det å feire begge blir på en måte litt feil for hvorfor skal jeg feire to dager mens mor eller far har kun en dag. Jeg kan ikke ha to dager.

At hen hverken føler seg om det ene eller det andre føles ekstra godt i sammenheng med de to foreldre-dagene.

– Det er litt sårt for jeg føler liksom at min dag kommer aldri. For mine unger så er jeg den jeg er, men jeg er ikke en A4 mamma. Jeg er jo mer enn farsfigur enn en morsfigur.

Anne Risten Sara skriver et innlegg på Instagram

På sin Instagram-konto skriver Anne Risten Sara at hen ikke føler seg helt tilpasset til noen av den tradisjonelle kategoriene «mor» eller «far».

Foto: Skjermdump

Oppfordrer til å lage sin egen dag

Marion Arntzen mener at mors- og farsdagen egentlig bare er handlingsdager. Hun jobber som rådgiver for kjønnsinkongruens hos stiftelsen Stensveen – Trygg i eget uttrykk.

Ifølge henne er disse dagene laget for at man skal bruke penger. Arntzen skjønner heller ikke vitsen med at Norge skal ha en morsdag og en farsdag, spesifikt for det.

– Jeg mener jo at vi skal ta vare på hverandre hver dag, uavhengig om du er mor eller far eller hvem du er. Lag heller din egen dag til de menneskene du er glad i, er oppfordringen fra eksperten.

Marion Arntzen

Fars- og morsdagene blir til en plikt for mange, mener Marion Arntzen, rådgiver ved stiftelsen Stensveen – Trygg i eget uttrykk

Foto: Jorun Vang / NRK

Samtidig er det mye stereotypi rundt de tradisjonelle kjønnsrollene, mener Arntzen. Man blir presset av det igjennom både fargekoder og språk i hele livet.

– Jo mer vi kan om mangfold, kjønnsmangfold og seksuell orientering, jo mindre trenger vi å sette folk i bås.

Selv om situasjonen har blitt mye bedre de siste årene, mener eksperten fortsatt at man må forsette å skaffe seg mer kunnskap om det.

– Dette gjør det enklere å være den du er.

Arntzen mener at ethvert menneske må være seg selv og definere seg selv, man har aldri rett til å definere andre.

– Vi er jo dem vi er, og vi har jo et navn. Uansett må vi bruke de ordene som er rett for oss selv og forvente at andre respekterer det.

Tenke utenfor boksen

Hjemme hos Anne Risten Sara har samtaler om kjønnsroller med de tre barna nettopp begynt å ta form.

– Hun som er fem, begynner med å reflektere mer over det. Jeg begynte å forklare henne hvordan jeg føler meg. Og ikke bare meg, men alle andre og.

Anne Risten Sara

Anne Risten Sara føler seg verken som mor eller far. For noen år siden fjernet Anne brystene fordi hen ikke følte seg vel med dem.

Foto: Privat

Sara lærer datteren at selv om man er født som gutt, trenger man ikke å føle seg som en gutt. Eller man kan like å gå i gutteklær og ha kort hår hvis man er jente.

Men hen mener at det er viktig å ta denne debatten også med andre enn sin familie. Derfor laget Anne Risten en instagramkonto der hen stiller litt kritiske spørsmål.

– Det er for å få folk til å tenke utenfor boksen og tenke at ting er ikke så A4 som vi kanskje skal ha det til.