Hopp til innhold

Anmelder politiet i Finnmark til Spesialenheten etter voldssaker

Etterforskningen av voldssakene var så dårlig at aktor måtte gi opp å føre bevis da saken omsider kom for retten. I ettertid har politiet i Finnmark gjort enda flere feil, hevder faren til en av de fornærmede.

Geir Larsen foran politihuset i Kirkenes med anmeldelsen han har sendt til Spesialenheten for politisaker.

KRASS: Geir Larsen mener en rekke feil og forsømmelser hos politiet i Finnmark har ødelagt datteren hans. Nå anmelder han toppene i politidistriktet.

Foto: Kristin Humstad / NRK

Nå har Geir Larsen i Kirkenes anmeldt politimesteren og påtaleansvarlig i Finnmark politidistrikt til Spesialenheten for politisaker.

«Det er galskap at politi og påtaleansvarlig, som har bidratt til å ødelegge min datter, skal slippe unna med det, uten engang å beklage», skriver Larsen i en krass anmeldelse til Spesialenheten.

Frikjent for nesten alt

Larsens datter var en av fire påståtte voldsofre da rettssaken mot en mann fra Øst-Finnmark gikk i tingretten i fjor.

Mannen hadde en voldelig forhistorie og var i et forhold med Larsens datter. Ifølge tiltalen hadde den nå 30 år gamle mannen slått og sparket henne, flere ganger truet med å drepe henne og familien, og dessuten delt intime videoer av henne på nettet.

Saken endte likevel med at aktor frafalt alle de alvorligste punktene i tiltalen, inkludert dem som gjaldt Larsens datter. Dermed ble den tiltalte mannen frikjent for alle punktene om vold og drapstrusler.

Anmeldt for 15 feil

Geir Larsen anklager de ansvarlige i politidistriktet for å ha sviktet på en rekke områder. I anmeldelsen lister han opp 15 punkter.

Noen av dem gjelder tiden før rettssaken. Han hevder blant annet at politiet lot seg lure av 30-åringen og ikke undersøkte saken da de ble tilkalt til en voldshendelse våren 2020. Larsen hevder at datteren hans ble holdt innesperret i en uke etterpå.

Det ble aldri tatt ut tiltale for dette forholdet.

Han mener også at politiet brøt loven da de tok fra datteren retten til å ha bistandsadvokat, og at de verken har fulgt henne opp eller forberedt henne på å vitne.

Får ikke svar

Det som til sist fikk Larsen til å anmelde politiet i Finnmark, var at de ifølge ham aldri svarte på en klage som datteren sendte inn i oktober.

– Hun klaget på behandlingen hun fikk under rettssaken, og at de hadde glemt den alvorlige anmeldelsen for vold og frihetsberøvelse. Da skulle politiet svare i løpet av fire uker, ifølge politiets nettsider, sier Larsen.

Men familien hørte ingen ting.

– Jeg har fått statsadvokaten til å purre flere ganger, og jeg har fått Sivilombudet til å purre på svar. Til slutt fikk Sivilombudet svar nå for tre–fire uker siden om at saken var så kompleks at det var vanskelig å svare.

Geir Larsen

Geir Larsen har kontaktet både statsadvokaten og Sivilombudet for å få respons fra politiet i Finnmark.

Foto: Kristin Humstad / NRK

Larsen sier at han da ble lovet svar innen tre uker.

– Jeg har ennå ikke hørt noe. Da så jeg det som en siste muligheten å sende inn en anmeldelse og få dem på banen.

Spesialenheten bekrefter overfor NRK at anmeldelsen er mottatt.

– Hva slags forventninger har du til Spesialenheten?

– I utgangspunktet har jeg ingen forhåpninger. Alle jeg prater med, sier at de kommer til å henlegge saken, for de beskytter hverandre. Men jeg kan ikke la noe være uprøvd. Det er så grove overtramp de har gjort at vi må prøve det vi kan for å få dem til å uttale seg.

Hugo Henstein

Statsadvokat Hugo Henstein har uttalt seg svært kritisk om politiets mangelfulle og sendrektige behandling av voldssakene som endte med frifinnelse.

Foto: Petter Strøm / NRK

Også statsadvokaten har vært kritisk til hvordan politiet i Finnmark har håndtert disse voldssakene. Blant annet fikk han ikke oversendt dommen fra tingretten tidsnok til å kunne anke den.

Politiet sa til NRK i januar at de skulle gjennomgå hele saken grundig. Vi får ikke noe svar på hvordan det går med denne gjennomgangen eller noen kommentar til anmeldelsen.

«I og med at saken er anmeldt til Spesialenheten er det ikke naturlig å gi noen ytterligere kommentarer», skriver kommunikasjonsleder Anders Stang Lund i en e-post.

– Hadde fått bedre hjelp

Larsen mener datteren ville hatt det lettere om politiet hadde skaffet bevis og tiltalt mannen for alle forholdene.

– Nå står hun helt uten krav på hjelp i ettertid, sier han.

Det kreves ikke fellende dom for å få voldsoffererstatning, men forholdet må være anmeldt, og erstatningskravet må være tatt med i straffesaken.

– Hun får ikke hjelp til å gå til psykolog, som hun er avhengig av. Hun står uten noe som helst.

Vardø

Kontoret for voldsoffererstatning krever at et erstatningskrav er tatt med i straffesaken.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Larsen mener datteren har fått en svært kritikkverdig behandling både under og etter rettssaken.

– Jeg er helt rystet over behandlingen hun fikk i rettssaken. Hun ble nesten rævkjørt av aktor. Aktor sådde tvil om alt hun sa. Det hjalp ikke å si at det var over to år siden hun anmeldte saken og hadde gått til psykolog for å prøve å fortrenge den.

Larsen er ikke blitt mer fornøyd med politiet i Finnmark i ettertid.

– De svarer ikke på noen av henvendelsene. De beklager ikke engang. Enten er det noe de skjuler eller så er de bare arrogante og totalt blottet for empati.

Voldelig historie, ny sak

Den frikjente mannen, som nå er 30 år gammel, er tidligere dømt i lagmannsretten for grov vold og trusler. Han slo en jevnaldrende mann med flere gjenstander og kastet ham i en fryseboks. For det fikk han tre år og åtte måneders fengsel i 2016.

Mannen må møte i retten igjen i september. Da er han tiltalt for å ha brukt vold mot Larsens datter ved en anledning sommeren for to år siden.

Men frihetsberøvelsen, som han også er anmeldt for, har så langt ikke ført til noen tiltale. NRK har spurt politiet om status for saken, uten at vi har fått noe svar.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark