Ankesak i Hålogaland lagmannsrett: Millimeter fra bli drapsmann

Mandag starter ankesaken mot den kurdiske mannen som i tingretten ble dømt til ni års fengsel for å ha forsøkt å drepe sin tidligere kjæreste på Stangnes i Harstad.

Kvinne ble funnet med alvorlige knivskader utenfor denne boligblokken på Stangnes i Harstad.

Kvinne ble funnet med alvorlige knivskader utenfor denne boligblokken på Stangnes i Harstad.

Foto: NILS MEHREN / NRK

Det var kun flaks, samt hurtig førstehjelp fra en politimann og rask behandling på sykehus som redda kvinnens liv. Hun ble stukket med kniv i halsen og påført alvorlig skade på Stangnes i desember i fjor.

Ifølge tiltalen har mannen grovt skadet en annens kropp og helse, og påført betydelig skade. Dersom han blir kjent skyldig, risikerer han opp mot ti års fengsel. I Trondenes tingrett ble han dømt til ni års fengsel.

Et slags giftermål

Både den tiltalte mannen og den fornærmede kvinnen er i slutten av 30-årene. Mannen er av kurdisk herkomst og har tyrkisk statsborgerskap. Kvinnen og hennes sønn (18) kom til Norge fra Iran i 2010. I rettssaka i tingretten kom det fram at mannen hadde kommet til Norge på besøksvisum fra Tyrkia, men dro ikke tilbake etter at visumperioden var over.

I rettssaka forklarte mannen at de to hadde planer om å gifte seg. Han forklarte også at kvinnen terget ham med sine manglende seksuelle evner, noe han skal å ha pådratt seg i langvarig fengselsopphold der han kom fra.

– Han var ikke mann nok for meg, sa kvinnen i retten.

Forholdet mellom mannen og kvinnen var basert på et slags giftermål som ble inngått i Ankara for halvannet år siden. Men dette ekteskapet er ikke formelt i norsk juridisk forstand.

Vil ikke at mannen skal straffes

Partene i saka forklarte i tingretten at de skulle ha en rolig kveld i leiligheta på Stangnes. Det gikk over i krangel, og til slutt rømte kvinnen ut. Mens sønnen ringte politiet skal

Kniv trukket fram i rettssak Stangnes

Tiltalte benektet i tingretten at dette er kniven han brukte da han knivstakk fornærmede, til tross for at både kvinnen og påtalemyndigheten mener det.

Foto: NILS MEHREN / NRK

mannen ha skadet kvinnen i halsen med en fruktkniv. Kvinnen ble noe senere funnet i snøen utenfor blokka blødende fra et kutt i halsen.

I Trondenes tingrett uttalte kvinnen at hun ikke ville at mannen skal straffes.

– Det er min skyld ettersom jeg har provosert ham. Jeg tror ikke han vil gjøre en slik handling i framtiden. Jeg ønsker ikke at han skal være i fengsel, forklarte fornærmede i rettssaken. Hun ville heller ikke ha en erstatning på 200 000 kroner.

Kvinnens bistandsadvokat i tingretten, Roar Edvardsen, sa til NRK i etterkant av rettssaken at dette er typisk i saker som handler om nære relasjoner.

Mandag starter ankesaka mot gjerningsmannen i Hålogaland lagmannsrett. Det er satt av fire dager for å vurdere om mannen skal dømmes til fengselsstraff eller ei.