En rapport på forbruksbasert utslippstall viser at nordmenn har et gjennomsnittlig utslipp på 11,1 CO₂ per person.
Innen 2030 skal utslippene våre være nede på 2,5 tonn dersom vi skal klare å nå klimamålet, forteller Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender.
Men er det mulig å leve med så lavt utslipp?
Det var den tørre og ekstremt varme sommeren 2018 som ble et vendepunkt i livet for Riise, og som førte til at hun begynte å redusere sitt personlige klimautslipp drastisk.
Fjellheimen så ut som Afrika
En lang ferie i den norske fjellheimen fikk nemlig lederen av miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender til å se klimaendringene på nært hold.
– Noe av det jeg så var at deler av fjellområdene vi gikk i, som vanligvis bruker å være fuktig og full av myr, plutselig så ut som en afrikansk savanne. Da tenkte jeg; sånn skal det ikke være, sier Bakken Riise til Helgemorgen.
Det samme året kunne man stadig lese i mediene om både norske og andre europeiske bønder som måtte sende dyrene på slakt tidligere enn vanlig fordi det ikke var nok fôr.
– Da kjente jeg bare at jeg vil ikke være med på å forverre denne situasjonen. Jeg følte det veldig personlig på kroppen, og det gjorde at jeg ville finne ut hva som skal til for å leve et bærekraftig liv, sier Bakken Riise.
Danskebåten sprengte budsjettet
Hennes forsøk på å leve et bærekraftig liv har nå blitt til ei bok hvor hun deler sine erfaringer.
– Jeg ville gå grundig til verks, så jeg satte meg inn i hva klimaforskerne sier. Hvilket nivå av klimautslipp kan hver og en av oss ligge på for at verden skal nå klimamålene som vi har blitt enige om i Parisavtalen? Da fant jeg ut at vi ikke kan slippe ut mer enn 2,5 tonn CO₂ per person innen 2030, sier Bakken Riise.
I fjor målte hun klimautslippet sitt nøye for å holde seg innenfor et utslipp på 2,5 tonn. Hva hun spiste, hvordan hun hadde reist og hva hun handla – alt ble tatt med i regnskapet.
Flyreisen hjem til Tromsø i jula ble det ikke noe av. Også bilturene ble det langt færre av. For å komme seg på hytta, ble løsninga å låne seg en elbil. Hun har også tatt mye tog.
– Jeg hadde en tur med danskebåten fra Oslo til København. Den sprengte klimabudsjettet mitt, sier Bakken Riise.
En tur med danskebåten sprengte klimabudsjettet til Anja Bakken Riise.
Foto: Fredrik Varfjell– Det jeg kom fram til i løpet av den reisen jeg har vært på, er at det kan ikke være opp til meg og deg å skulle ta disse enorme kuttene selv. Så selv om jeg mener at hver og en av oss kan gjøre en god del, så ligger hovedansvaret på politikerne våre, sier hun.
Legger sitt håp i ny regjering
Bakken Riise mener politikerne blant annet må innføre strengere krav til skipsfarten for å få nullutslipp, og tilrettelegge bedre for togreiser både innenlands og ut til Europa.
– Det jeg også så, var hvor stor andel av utslippene som kom fra det offentlige gjennom veibygging og gjennom å rive gamle sykehus, rådhus eller regjeringskvartal for å bygge nytt. Her kommer det enorme utslipp som også tilskrives mitt klimaregnskap, sier Bakken Riise.
Hun mener det må et taktskifte til i klima- og miljøpolitikken.
– Det ligger et håp med den nye regjeringa, at de skal ansvarliggjøres på dette feltet, sier hun.
Da årets valgresultat var klart, sa Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre fra valgvakens talerstol at de har en sterk klimapolitikk med ei klar tilnærming til hvordan de skal nå klimamålene.
Dette tar de med i regjeringsforhandlingene.
Også den danske avisa Dagbladet Information setter sin lit til den nye regjeringa i Norge. For noen dager siden rydda de forsida si for et brev til Norge der de ber Støre ta klimagrep.
NRKs Europakorrespondent Simen Ekern.
Foto: ROBERTO DI TRANIEuropakorrespondent Simen Ekern sier det ikke er tvil om at flere land på kontinentet har hatt øynene festet på Norge under valgkampen.
– Det er ingen tvil om at man har noen forventninger til Norge. Dette er en konflikt alle er nødt å forholde seg til. Så hviler det et spesielt ansvar på et rikt land som har tjent store deler av pengene sine på olje, å gå foran med et godt eksempel, sier Ekern.