Fagereng-saken: Politiet får oversatt samtaler fra sosiale medier

Politiet har hentet ut store mengder informasjon fra sosiale medier og apper. Det er også gjennomført flere avhør av vitner i land utenfor Norge.

Barnevogna på Fagereng

Forbipasserende varslet politiet om at fotspor ledet ned til sjøen ved Fagereng i Tromsø. Det ble funnet en barnevogn i nærheten og støvler i vannkanten. Politiet har avhørt mer enn 70 vitner.

Foto: Jonas Høylo Fundingsrud

Politiet etterforsker fortsatt saken der en kvinne og tre barn ble funnet livløse i sjøen ved Fagereng i Tromsø.

Nå sier politistasjonssjef Anita Hermandsen at politiet håper å være klar til å legge frem resultater av etterforskningen etter nyttår.

Tre av de fire personene som ble hentet opp fra havet i Tromsø er omkommet. Den foreløpige obduksjonsrapporten viste at de døde av drukning i kombinasjon med alvorlig nedkjøling.

Den minste jenta på ett år er utenfor livsfare, men er innlagt ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Den avdøde kvinnen er siktet for drap og drapsforsøk mot sine egne barn.

Politiet har gjennomført mer enn 70 vitneavhør. Flere av dem er gjort i land utenfor Norge, sier Hermandsen.

– Fordi dette er mennesker som kommer fra andre land, er det også gjennomført avhør i andre land. Vi har fortsatt noen vitneavhør igjen og trenger å samle trådene.

Lys i fjæra på Fagereng

Folk har siden hendelsen tent lys i fjæra der moren og de tre døtrene ble hentet opp av sjøen. Nå sier politiet at de har god oversikt over hva som har skjedd.

Foto: Petter Strøm / NRK

Oversetter samtaler fra sosiale medier

Politiet har også hentet inn elektroniske spor fra mobiltelefoner og datamaskiner.

Denne etterforskningen er spesielt tidkrevende, sier politistasjonssjefen.

Noen av appene de involverte har benyttet er vanlige apper som brukes av mange i Norge. Andre apper er langt mindre vanlige.

– Vi går gjennom sosiale medier og ulike apper som er brukt. Det er mange og ulike typer og derfor mye data å gå gjennom. Mye er også skrevet på arabisk, slik at vi må bruke tolk for å oversette, sier Hermandsen.

Olaf Jacobsen

Olaf Jacobsen ble et av vitnene da han var blant de første som kom til stedet der kvinnen i 20-årene og hennes tre døtre ble funnet livløse i vannet. Han ble sterkt involvert i redningsarbeidet.

Foto: Pål Hansen / NRK

Les også: Olaf oppdaget den forlatte barnevogna: – Så at spor ledet ned til vannet

Kan komme resultater i januar

Politimesteren sier de etter forholdene opplever å ha god oversikt over hva som har skjedd.

Likevel er har politiet fortsatt behov for å få bekreftet eller avkreftet noen opplysninger.

I januar håper de å komme med flere detaljer om etterforskningen, men Anita Hermansen er forsiktig med å love noe.

– Om vi kan komme med noen konklusjoner i januar er for tidlig å si. Det handler om å komme gjennom materialet og få svar på rapporter og analyser. Vi håper at vi kan gjøre det ganske raskt over nyttår, sier Hermansen.

Dette skjedde i de dramatiske timene i Tromsø

Mandag 2. desember ble en mor og tre barn funnet i vannet på Fagereng i Tromsø. Mora og hennes to eldste døtre er døde. Den yngste jenta på 1,5 år kjemper for livet på Rikshospitalet i Oslo.

 • 2. desember rundt klokken 15.40
  Forlater huset

  Den sudanske mora i 20-årene og hennes tre barn på ett, fire og sju år forlater leiligheten sin på Tromsøya. På vei ut møter de naboens datter. Ifølge henne var alle fire i godt humør.

 • 2. desember, cirka klokken 15.40
  Bussen til sentrum

  Mor og de tre barna forlater hjemmet og tar en rutebuss inn til Tromsø sentrum. I sentrum bytter de buss og tar rute 33 kl. 16.06. De går av i området Fagereng. Informasjon fra kvinnens mobiltelefon tilsier at de har beveget seg fra vegen ned til fjæra i tidsrommet mellom kl. 16.20 og 16.45. De siste bevegelsene er registrert kl. 16.52.

 • 2. desember, cirka klokken 16.30
  Den forlatte barnevognen

  Ifølge politiet observerer én person en barnevogn forlatt på gangstien på Fagereng i Tromsø. Det er mye vind og snø denne mandagen i mørketiden. Rett ved siden av gangstien passerer Kvaløyvegen, en mye trafikkert vei, særlig på denne tiden av døgnet.

  Barnevogna på Fagereng
  Foto: Jonas Høylo Fundingsrud
 • 2. desember, klokken 17.28
  Den første meldingen

  Politiet mottar den første meldingen. En forbipasserende har reagert på den forlatte barnevogna. Vedkommende forteller at det går spor over den trafikkerte veien og ned i fjæra på den andre siden.

  Fjæra på Fagereng sett fra veien
  Foto: Petter Strøm / NRK
 • 2. desember, fra cirka klokken 17.40
  Fire personer i vannet

  Politiet finner den første personen kl. 17.43. Den fjerde personen blir funnet av dykkere fra brann og redning kl. 1800. Livreddende førstehjelp blir igangsatt med en gang, før de fire blir fraktet videre til Universitetssykehuset Nord-Norge. Politiet fortsetter søket i tilfelle flere personer ligger i vannet.

  Grundige søk på Fagereng
  Foto: Fabian Ubeda / NRK
 • 2. desember, klokken 18.12
  Til behandling på UNN

  Universitetssykehuset Nord-Norge informerer om at de har fått inn de fire personene. Ingen av de fire har blodsirkulasjon eller tilfredsstillende hjerteaktivitet. De blir koblet til hjerte-lunge-maskiner og forsøkt varmet opp.

 • 2. desember, klokken 20.10
  Avslutter søket

  Politiet avslutter søket i fjæra på Fagereng. De tror ikke det ligger flere personer i vannet.

 • 2. desember, klokken 20.30
  Den første pressekonferansen

  Politiet inviterer til pressekonferanse. De forteller at de jobber ut fra flere teorier og ber publikum som kan ha sett noe om å ta kontakt.

 • 2. desember, klokken 22.44
  Den eldste jenta er død

  Universitetssykehuset Nord-Norge informerer om at den eldste av de tre involverte barna, ei jente på sju år er død. Sykehuset jobber med å få overført de to yngste barna til Rikshospitalet i Oslo.

 • 3. desember, klokken 07.25
  Ankommer Rikshospitalet

  De to barna på henholdsvis fire og ett år ankommer akuttmottaket på Rikshospitalet. De ble fraktet fra Tromsø med luftambulanse tidlig tirsdag morgen.

 • 3. desember, klokken 08.14
  Kvinnen bekreftes omkommet

  Universitetssykehuset Nord-Norge bekrefter at mora til de tre barna er død.

 • 3. desember, cirka klokken 08.30
  Halv stang på skolen

  Skoledagen begynner på Borgtun skole i Tromsø. De har flagget på halv stang, etter å ha mistet en av sine elever.

  Halv stang på Borgtun skole
  Foto: Petter Strøm / NRK
 • 3. desember, klokken 11.00
  Ny pressekonferanse

  Politiet inviterer til pressekonferanse. De informerer at saken har endret status. Den blir nå etterforsket som en drapssak. Politiets hovedteori er at kvinnen har påført død og kritisk skade på sine tre barn, men de utelukker ikke at andre ting kan ha skjedd. Politiet forteller videre at barnas far har status som vitne i saken.

  Lund og Hermandsen
  Foto: Petter Strøm / NRK
 • 3. desember, cirka klokken 11.00
  Det første lyset

  Mens pressen er på plass hos politiet i Tromsø blir det første lyset på åstedet tent. I løpet av tirsdag ettermiddag og kveld kommer flere personer til stedet for å tenne lys.

  Lys i fjæra på Fagereng
  Foto: Petter Strøm / NRK
 • 3. desember, klokken 12.30
  Kommunen svarer

  Tromsø kommune innkaller til pressekonferanse. De forteller at de ikke har mottatt noen bekymringsmeldinger angående den sudanske familien. De blir beskrevet som ressurssterke og glade personer. Far var i arbeid, mor deltok i programmet for flyktninger. Barna gikk i barnehage og på skole.

  Pressekonferanse Fagereng
  Foto: Petter Strøm / NRK
 • 5. desember, klokken 14.00
  Ny pressekonferanse

  Politiet holder sakens tredje pressekonferanse så langt. Politistasjonssjef Anita Hermandsen forteller at jentene som ligger på Rikshospitalet fortsatt har kritiske skader, og at de er under intensiv behandling.

  Lund og Hermandsen
  Foto: Petter Strøm / NRK
 • 5. desember, klokken 14.00
  Døde av drukning

  Under pressekonferansen forteller politiet at den foreløpige rapporten av den sju år gamle jenta viser at hun døde av drukning og kraftig nedkjøling. Rapporten viser ingen sikre tegn til ytre vold.

 • 6. desember, cirka klokken 08
  Fireåringen er død

  Politiet informerer om at den fire år gamle jenta, som har vært til behandling på Rikshospitalet siden tirsdag, er død. Sykehuset jobber fortsatt for å berge livet til den 1,5 år gamle jenta som også ble hentet opp av vannet mandag ettermiddag.

 • 8. desember, klokken 14.00
  Minnemarkering

  Rundt 1 500 personer møtte opp i Tromsø sentrum for å minnes de døde etter hendelsen på Fagereng, og for å vise sin støtte til faren og den lille jenta som fortsatt er i live.

  Fakkeltog i Tromsø sentrum
  Foto: Marita Andersen / NRK
 • 9. desember
  Utenfor livsfare

  Politiet informerer om at den lille jenta som er til behandling på Rikshospitalet i Oslo nå er utenfor umiddelbar livsfare. Tilstanden er uavklart, men stabil, skriver de i en pressemelding.

 • 9. desember, klokken 14.39
  Obduksjonsrapport av kvinnen

  Den foreløpige obduksjonsrapporten av kvinnen i 20-årene viser at hun døde av drukning i kombinasjon med alvorlig nedkjøling, melder politiet i en pressemelding.

Les også: Ny kommisjon skal granske saken der fire personer ble funnet livløse i sjøen i Tromsø