Hopp til innhold

Anerkjent gründer: – Du er dum om du starter bedrift i Norge i dag

Gründer Kåre Tannvik har hatt suksess, men mener byråkratiet bremser all utvikling. Nå vil han selge.

Kåre Tannvik er frustrert over regelverket

Kåre Tannvik er ikke nådig mot måten det norske, byråkratiske systemet fungerer.

Foto: Arnstein Jensen

Valglogo

– Jeg stemmer Arbeiderpartiet, og sier det likevel på denne måten: Veksten i det offentlige i Norge, med en rekke nye stilinger hver dag, er helt vanvittig.

Det sier Kåre Tannvik.

Halvparten av bedriftene blir lagt ned innen ti år har gått, viser forskning fra analyseselskapet Menon og mange gründere skylder på tungrodd byråkrati.

– Straks du er blitt lurt utpå, er blitt en gründer, så kommer den store, tause stillheten. Da sitter du «peise» aleine med regningene.

Kåre Tannvik, gründer

– Dum om du starter

Tannvik har selv bygd opp bedriften Radius Kirkenes. Den har vært gasellebedrift to ganger. «Årets gasellebedrift» er en utmerkelse som deles ut av Dagens Næringsliv i samarbeid med Dun & Bradstreet.

Tannviks bedrift anses for å være er en bedrift som har god økonomi og jevn omsetningsvekst. I regi av Radius Kirkenes åpnet snøhotellet for aller første gang i 2006.

Suksessen har ikke blidgjort Tannvik. Heller tvert imot.

– Man har mange dårlige dager når man driver en virksomhet, og spesielt en reiselivsvirksomhet. Der møter man syv departementer som sitter med flere hundre byråkrater. Jeg unner ikke folk å gå gjennom det jeg har gjort, og anbefaler ikke folk å starte, sier han.

– Vi har altså et system som, ja .. Du må være dum om du orker å starte bedrift i dag, sier han.

Vil selge

Tannvik berømmer både bankene og Innovasjon Norge for effektiv behandling ved oppstart – men:

– Straks du er blitt lurt utpå, er blitt en gründer, så kommer den store, tause stillheten. Da alle ordførerne er forsvunnet, kakene er spist opp, båndene er klippet og talglyset brent. Da sitter du «peise» aleine med regningene og det tilskuddet du fikk gikk kanskje til et reklamebyrå som lagde en logo til deg. Nå må vi slutte med dette, sier han.

Tannvik sier at han selv angrer på at han ikke tidligere «bare tok pengene og gikk» og at at kjøpelystne i dag bare må melde sine interesse for kjøp av hans andel i bedriften. Snøhotellet har nemlig flere eiere i dag.

– Jeg er klar til å selge. Hvis noen vil kjøpe skal jeg hjelpe dem så mye jeg bare kan, sier han.

– Bør oppsøke etablert bedrift

På spørsmål om hvordan han selv ser det for seg, svarer Tannvik slik:

– Jeg vil ha konsesjon. For eksempel hvis vi har et nytt produkt, så skal vi innenfor regelverket få sette i gang med å gjøre det som skal til for å øke inntjeningen hos oss, sier han.

Tannvik mener at man i stedet for å være grunder heller bør lene seg på etablerte bedrifter.

– Man bør vinne en bedrift som vil være fadder, og som man kan arbeide med å utvikle et produkt innenfor en eksisterende bedrift som vil påta seg å være brøyteplog. For det er det de må være, sier han.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark