Andhøy i retten: – Jeg har alt mitt på det tørre

Jarle Andhøy fortsetter angrepene på norske myndigheter og forstår ikke hvorfor han igjen måtte møte i retten.

Jarle Andhøy

Jarle Andhøy står tiltalt i Nord-Troms tingrett for ulovlig seiling i Antarktis.

Foto: Marita Andersen / NRK

I sin forklaring i Nord-Troms tingrett i Tromsø onsdag, brukte Jarle Andhøy mye tid på sin årelang kamp for å finne ut hva so skjedde da seilbåten «Berserk» forliste i Antarktis i 2011, der tre av hans kamerater omkom.

Nok en gang rettet han kraftige anklager mot myndighetene i Norge, New Zealand og USA. Andhøy mener at de ikke har vært åpne om hva som skjedde før tragedien skjedde i 2011.

– Norsk Polarinstitutt snakker ikke sant når de forteller om disse tingene, hevdet Andhøy i retten i Tromsø.

Jarle Andhøy står tiltalt i Nord-Troms tingrett.

Har tillatelse

Aktor stilte en rekke spørsmål rundt den argentinske tillatelsen som Andhøy hevder at han har. Hun ville blant annet vite hvilken argentinsk myndighet som har utstedt denne tillatelsen.

Andhøy forklarte at det var en av mannskapet, Manuel Hernandez, som hadde stått for søknadsprosessen.

– Dette må du ta opp med han, svarte Andhøy på aktors spørsmål. Hernandez skal vitne senere i saken

Aktor viste til korrespondanse mellom Norsk Polarinstitutt og det tilsvarende organet i Argentina, som er det som skal utstede slike tillatelser. Av e-posten framgår det at det argentinske polarinstituttet hevder at det ikke er kommet noen søknad om tillatelse til å ferdes i Antarktis fra Andhøy eller noen av hans mannskap.

– Dette viser helt klart at både Norsk Polarinstitutt og deres argentinske søsterinstitutt farer med løgn. Det spiller for så vidt ingen rolle hva de mener, vi har en tillatelse underskrevet at den argentinske presidenten, hevder Andhøy.

Spørsmål rundt denne tillatelsen kommer til å bli et viktig tema utover i saken, og kommer til å bli belyst gjennom flere vitnemål