Anbefaler julefeiring i villmarka

Julefeiring er ikke nødvendigvis forbundet med å kose seg inne i varmen. Da Jan-Eilert Pedersen bodde i Finnmark feiret han jul i villmarka sammen med kona. Nå anbefaler han andre å gjøre det samme.

Anbefaler julefeiring i villmarka

Her feirer Jan-Eilert Pedersen og kona Cecilie A. Pedersen julaften i Anarjohka nasjonalpark i 2005. Nå anbefaler han også andre å feire jul ute i naturen, langt fra kjas og mas.

Foto: Jan-Eilert Pedersen (villmarkshistorier.no)

– Vi var så interessert i å være på tur at det overskygget alt annet. Vi feiret flere julaftener i villmarka i Finnmark, sier Pedersen.

Han bodde seks år i Finnmark i seks år, samtidig som han jobbet som sykepleier i Kirkenes. Når pliktene ikke kalte dro han og kona Cecilie mye på tur. Blant annet feiret ekteparet jul i telt i Anarjohka nasjonalpark i Finnmark, bare med hundene Odin og Fenris som selskap.

– Det var veldig stemningsfullt. Vi slo leir i et skogholt og fyrte opp bål og var langt fra folk. Jeg kunne godt tenke meg å feire jul på fjellet hvert år, men på den tiden trengte vi ikke ta hensyn til andre enn oss selv, forteller Pedersen.

Anbefaler julefeiring i naturen

Ekteparet feiret også jul i forskjellige hytter i villmarka. Pedersen anbefaler også andre å gjøre det.

– Det er helt suverent. Det kan anbefales å feire jul på hytta hvis du ikke trenger å skuffe noen ved det valget.

Hva bør folk som vil feire jul ute i naturen tenke på?

– Det går jo an å bare ta en helg og feire på en annerledes måte. Det er stemningsfullt, rolig, og du kommer nært på turkompisene. Det trenger ikke handle så mye om penger som jula ofte gjør, sier Pedersen.

– Ble ikke overflod av gaver

Selv om julefeiringen ikke ble gjort like mye stas på som hjemme, dro ekteparet likevel med seg noen juletradisjoner ut i villmarka.

– Vi pyntet tre både i teltleiren og da vi lå på hytter, og vi sparte god mat til julaften. Vi har laget både pinnekjøtt og elggryte kokt på bål, men noen gaveoverflod ble det jo ikke, forteller Pedersen.

Innejul i år

I år blir det derimot innejul for den ivrige turfareren.

– Vi hadde opptelling hjemme, og jeg var den eneste som ville feire på den sære måten i år. Likevel skal jeg helt sikkert til fjells igjen seinere, hvis ungene vil, sier Pedersen.