Hopp til innhold

Ammar kjøpte brød til vennene – ble hengt ut på Facebook

Ammar (22) fylte handlevogna med billig kneipp for å dele med andre asylsøkere. Da ble han fotografert og hengt ut som snylter på Facebook. – Vi har sett mer rasisme i det siste, sier ledelsen for asylmottaket.

Uthengt på Facebook

HENGT UT: Bildet av Ammar som handler 7-kroners kneipp til andre asylsøkere ble brukt som bevis for at flyktningene har altfor mye penger.

Foto: SKJERMDUMP FRA FACEBOOK

– Syrere her i Norge hjelper hverandre. Så jeg dro og handlet brød til andre syrere på mottakene, forteller Ammar Almohamad Alabo (22).

Ammar er fra det borgerkrigsherjede landet og fikk innvilget asyl i Norge i september. Han er dermed ikke en økonomisk migrant, men en person med krav på beskyttelse i Norge.

Havnet på nett

Likevel, under en handletur i Vadsø, skulle det bli brukt mot Ammar at han hadde penger til brød. En kvinne tok bilde av ham, og Ammad spurte på engelsk hvorfor kvinnen gjorde det. Men han fikk bare svar på norsk, forteller han:

– Det forsto jeg ingen ting av.

Like etter ble bildet publisert på en Facebook-gruppe som protesterer mot regjeringens asylpolitikk, der kvinnen som publiserte bildet, og som også er Ammars nabo, blant annet skrev:

Det er ikke godt å vite at det er norske folk som sulter. Fy faen, det er ikke bra.

NRK har gjort flere forsøk på å kontakte kvinnen, men ikke fått svar.

Ammar Almohamad Alabo

Ammar Almohamad Alabo kjøpte brød på en butikk i Vadsø, men det syntes en nabo av ham var galt.

Foto: Knut -Sverre Horn / NRK

– Min rett

Ammar forstår ikke hvorfor noen skulle ha interesse av å gjøre et poeng av at han hadde råd til å kjøpe mange brød.

– Ingen skal spørre om det, fordi det er min rett å gjøre det. Og ja, jeg har fått penger fra den norske stat, som også er en rettighet jeg har i min situasjon, sier han.

At bildet havnet på Facebook, med en tekst som antyder at han har fått altfor mye penger, betegner han som «ikke bra».

– Jeg har problemer med å forstå hvorfor bildet gikk på Facebook så fort. Jeg bor i Vadsø, men Facebook når ut til hele verden. Hvorfor skal folk se at jeg kjøper brød? Det er ikke normalt, sier han.

Ammar Almohamad Alabo

Ammar får støtte av nestleder Hilde Meyer ved Oscarsgate mottak.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– Bare trist

Nestleder Hilde Meyer ved Oscarsgate mottak ønsker seg en nettdugnad mot rasisme og fremmedfiendtlighet. Hun oppfordrer alle til å si tydelig fra hva de mener når nedlatende og krenkende meldinger dukker opp på sosiale medier.

– Det er mange negative stemmer. Jeg synes det er viktig at vi sier ifra nå. Andre stemmer må også høres i sosiale medier sier, hun.

Hun sier at mange beboere ikke føler seg så velkommen i Norge når de opplever slike ting.

– Dette er bare trist når de henger ut en av våre beboere, som handler mat som alle andre, og som tar det billigste brødet på grunn av veldig trang økonomi.