Hopp til innhold

Alvorlig arbeidsulykke under bygging av ny amerikansk etterretningsradar ble holdt hemmelig

En fullastet dumper kom ut av kontroll i stor fart i en sving i en bratt bakke og veltet. Hverken politi eller Arbeidstilsynet ble varslet.

En ny amerikansk radar under bygging i Vardø

Arbeidstilsynet mener dumperen uten kontroll også kunne kollidert med annen trafikk.

Foto: privat

Ulykken skjedde under byggingen av en ny amerikansk etterretningsradar på et lukket militært område i Vardø.

Dumperen av typen Volvo A30D fullastet med overskuddsmasse hadde for stor fart og hadde for lite luft i dekkene. Det var årsaken til tippen, ifølge en rapport fra arbeidsgiver i etterkant av ulykken 15. oktober i fjor.

Først nå blir den dramatiske hendelsen offentlig kjent etter at Arbeidstilsynet har offentliggjort dokumenter om tilsyn etter ulykken. Tilsynsleder John Arve Skarstad i Arbeidstilsynet bekrefter de har påvist flere kritikkverdige forhold.

– Ja, vi har påpekt blant annet at maskinen ikke var registrert som den skulle. Den var registrert som en lastebil. Vi har meldt ifra om at vedkommende som da kjørte ikke hadde riktig kjørekort for denne transporten, noe politiet sannsynligvis følger opp, sier tilsynsleder John Skarstad i Arbeidstilsynet.

Sjåføren kom fra ulykken uten skader. Heldigvis var det ingen andre kjøretøy på veien da dumperen deiset over på siden.

16 selskaper er deltar i arbeidet med den nye radaren.

16 selskaper deltar i arbeidet med den nye radaren.

Foto: Bård Wormdal

Etteretningstjenesten grep inn

I tilsynsrapporten går det fram at etter ulykken lånte Etterretningstjenesten en maskin for å få snudd dumperen, og for å få ryddet skadestedet.

Av rapporten går det også fram at etter at politiet fikk kjennskap til ulykken på annen måte og ankom ulykkesstedet, var ryddearbeidet allerede godt i gang.

Virksomhetens plikt til selv å varsle om ulykken til Arbeidstilsynet ble ikke overholdt, ifølge Arbeidstilsynet.

– Nei, det ble ikke varslet. Det var politiet som varsla når de så dumperen lå der, sier tilsynsleder John Arve Skarstad.

Ikke tiltak for å forhindre nye hendelser

Tilsynsrapporten kritiserer virksomheten for manglende oppfølging av ulykken i etterkant og for ikke å ha ikke å ha kommet med tiltak for å forhindre nye hendelser av samme art.

Det heter også at Finnmark Entreprenør, som eier ulykkesdumperen, etter samtaler med daglig leder og tidligere tilsyn har «utfordringer med sikkerhetskulturen i selskapet.»

Daglig leder i Finnmark Entreprenør, Asbjørn Daugaard, vil ikke kommentere saken. Det har ikke vært mulig å få en kommentar fra Etterretningstjenesten.