Redaktør frykter avisdød over hele landet

Regjeringens nye mediepolitikk kan ende med avisdød over hele landet advarer Altaposten-redaktør Rolf Edmund Lund.

Rolf Edmund Lund, Altaposten

Over hundre lokalavisredaktører over hele landet har samlet seg om et opprop mot regjeringens foreslåtte kutt. Rolf Edmund Lund i Altaposten er en av dem.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Over 100 redaktører i lokalaviser over hele landet krever at regjeringen dropper moms på papiraviser og 16 prosent kutt i pressestøtten.

Det er regjeringens forslag om kutt på 50 millioner i pressestøtten, samt ønske om å innføre 8 prosent moms for papiravisene som de over hundre redaktørene ser mørkt på.

– Mange aviser over hele landet vil slite, og i verste fall dø ut - hvis regjeringen kutter i mediestøtten, sier redaktør i Altaposten, Rolf Edmund Lund.

– Trenger hjelp

Lund mener mediehusene tvert i mot trenger hjelp til å omstille seg til den digitale fremtiden. Det er overgangen til den digitale hverdagen, og levere det folk vil ha der, og samtidig få betalt, som er utfordringen.

– Det henger rett og slett ikke på greip. Det vi trenger er forutsigbarhet, slik at vi kan satse på et digitalt produkt. Og for mange av lokalavisene som blir berørt trenger man nå et «push i ryggen» slik at man klarer å gjennomføre den omstillingen, som er helt nødvendig, sier Lund.

Altaposten-redaktøren mener norske lokalaviser trenger produksjonsstøtten for å overleve, og at man heller ikke er klar for åtte prosent moms på papiravisene.
Lund mener ytterligere kutt truer samfunnsoppdraget.

– Vi har allerede foretatt ganske kraftige bemanningskutt, og har brukt ostehøvelen i forhold til kostnadene vi har. Så dette vi ha konsekvenser for det samfunnsoppdraget vi skal utøve. Vi har også allerede redusert fra seks til fem utgaver av papiravisa ukentlig.

– Lite mangfold

Pressestøtten har i mange år bidratt til å opprettholde et høyt antall aviser i Norge. Regjeringen mener imidlertid at støtten ikke er et vellykket virkemiddel for å opprettholde lokal konkurranse mellom avisene.

Større økonomisk uavhengighet vil også gi større redaksjonell uavhengighet, mener kulturminister Thorhild Widvey (H). Dette er Rolf Edmund Lund ikke enig i.

– Det vi kan risikere det er at det rett og slett blir en avisdød rundt omkring. Og det er et dårlig bidrag til mangfold, og jeg mener at det også har betydning for den demokratiforståelsen vi ønsker å ha, sier Lund.

Nyheter fra Troms og Finnmark