Hopp til innhold

Statsråd Tord Lien: «Totalt ryggradsløst»

Olje- og energiminster Tord Lien (Frp) med støtteerklæring til sine partifeller, etter kaoset som oppsto på konstitueringsmøtet i Alta kommunestyre mandag.

Tord Lien

Statsråd Tord Lien (Frp) ga sin fulle støtte til partikollega Ronny Berg i Alta, etter kommunestyrekaoset som oppsto mandag.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) gikk sent mandag kveld ut med støtte til sin partifelle Ronny Berg i Alta, etter kaoset da det nye kommunestyret i Alta skulle konstitueres tidligere på dagen.

«Føler med både deg, Alta Frp og samarbeidspartiene i Alta. At en av våre egne, som for en måned siden drev valgkamp for oss, nå skal sikre flertall for en Ap-ordfører er bare helt ufattelig og provoserer meg kraftig. Totalt ryggradsløst», skriver Lien på Facebook-profilen til Ronny Berg.

Kommentaren kommer etter at det oppsto politisk kaos i Alta mandag, der halvparten av kommunestyrets politikere forlot konstitueringsmøtet i protest. Det etter at de blågrønne mistet flertallet og posisjonen rett før møtet ble satt.

Stormer ut Alta kommunestyremøte

Her går politikerne fra de blågrønne partitene ut av kommunestyresalen på rådhuset i Alta i protest mandag formiddag.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

– Var en støtteerklæring

På det som skulle være konstitueringsmøte for nytt kommunestyre i Alta kommune, ble nemlig Frps Ellinor Nilsen lest opp som uavhengig, og ikke som medlem av Frp. Det skapte sterke reaksjoner.

– Å komme med dette èn og en halv time før alt skal bestemmes, det er ikke verdig noen, sa Frps Ronny Berg til NRK umiddelbart etter at han og resten av de blågrønne forlot møtet.

De følte seg dolket i ryggen fra en av sine egne. Da de i tillegg ikke fikk støtte fra den andre politiske blokken i å utsette kommunestyremøtet, forlot de det i protest.

Statsråd Tord Lien var ikke nådig på Facebook, men modererte seg noe da NRK ville ha kommentar om saken tirsdag morgen:

– Det jeg skrev som kommentar til en sak Ronny hadde delt, var først og fremst en støtteerklæring til Ronny, som ville blitt en fantastisk ordfører for Alta. Det er ikke naturlig at jeg utover den kommentaren deltar i ordskiftet om denne saken, sier statsråden i en mail til NRK tirsdag.

Ronny Berg, Claus Jørstad, Alta Frp, utenfor rådhuset i Alta

Frps representanter med ordførerkandidat Ronny Berg (t.v.) i spissen var svært skuffet etter å ha gått fra møtet i protest mandag. Her utenfor rådhuset i Alta.

Foto: Gyda Katrine Hesla

Ulovlig protest

Flere reagerte og det ble etter hvert fastslått at protesten ikke var lovlig.

– Det er ikke lov å forlate et kommunestyremøte, men det er ingen straff for å gjøre det, sier rådmann i Alta kommune, Bjørn Atle Hansen.

Man skal ha lovlig grunn for å forlate et kommunestyremøte, og det hadde man ikke i dette tilfellet.

Det har heller aldri tidligere skjedd noe liknende i Norge.

– Vi er ikke kjent med at noe tilsvarende har skjedd i et konstituerende kommunestyremøte, sier seniorrådgiver Helge Kvandal i Kommunaldepartementet til NRK.

Forlot møte i «protest» er feil

At de borgelige partiene forlot kommunestyret mandag, har i pressen blitt beskrevet som en protest. Dette mener leder av Frp Alta, Bengt Rune Strifeldt er feil.

– Årsaken til at vi valgte å forlate Kommunestyret i går var at forutsetningene for å gjennomføre konstitueringen var betydelig endret. Så sent som rett før kommunestyremøtet var det signalisert fra sosialistisk side at det skulle gjennomføres et avtalevalg. Når situasjonen ble endret med at Ellinor Nilsen ville stemme inn en AP ordfører så ville det forrykke posisjoner i alle råd og utvalg, skriver Strifeldt på NRK Finnmarks Facebook-side, etter at denne saken var publisert første gang.

– Vi brukte da den muligheten som ligger i Kommunelovens §17 å gjøre kommunestyret «ikke vedtaksdyktig» for å ivareta demokratiet. Vi er fullt klar over at dette kan innebære et straffeansvar, men det er vi villig til å ta for å stå opp for demokratiet.

Konstituering av nytt kommunestyre er nå utsatt en uke, fram til mandag 26. oktober. Alt er fortsatt åpent rundt hvem som blir ordfører og hvilke partier som kommer til å sitte ved roret de neste fire årene fram til konstitueringen er gjennomført.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark