Hopp til innhold

Alta IF bygget landsby til damelag i Kenya

Et vennskap mellom to fotballag på hver sin side av kloden endte med en norsk landsby i Kenya.

Marianne Haugvik Hanssen og OGSY

Marianne Haugvik Hanssen som er leder for Langpasning til Afrika har besøkt vennskapslaget OGSY i Nairobi. Nå har hun og tidligere fotballkollegaer bygget egen skole og barnehage til dem utenfor slummen.

Foto: Langpasning til Afrika

Damelaget til Alta IF har siden 2010 hatt et vennskapslag i Kenya. Seks år senere har et vennskap mellom to fotballag, endt opp med å redde livet til det ene.

– På torsdag åpnet Alta nursery and primary school, altså barnehage og skole i Alta Village i Kenya, sier Marianne Haugvik Hanssen som er leder for Langpasning til Afrika.

Langpasning til Afrika

Det er gjennom prosjektet Langpasning til Afrika, med tidligere Alta IF-spiller Marianne Hanssen i spissen, at skolen og barnehagen i Mathare-slummen utenfor Kenyas hovedstad Nairobi, nå er kommet på plass.

Selv startet hun hele innsamlingen for seks år siden ved å sykle Norge på langs, etter hun besøkte vennskapslaget OGSY (Old is Gold Slum Youth) på en skoletur i Nairobi.

– I Kenya møtte jeg fotballtreneren James Waithaka. Han trener et lag som for det meste består av alenemødre som bor i slummen, sier Marianne.

Møtet med slummen gjorde et sterkt inntrykk, og sammen med andre damespillere på Alta IF, har de arbeidet for å forbedre livet til det kenyanske laget og deres familier.

Alta Village

Kvinnene på fotballaget OGSY kan nå jobbe på skolen og i barnehagen i Alta Village, mens barna får undervisning.

Foto: James Waithaka

Lever tett i slummen

Det har de siste årene vært store uroligheter i Mathare-slummen utenfor hovedstaden Nairobi. Her lever de fleste av kvinnene på fotballaget OGSY, sammen med rundt 500 000 andre mennesker.

– I slummen lever de veldig tett i tett. Når du går der så lukter du kloakk og søppel. Det er veldig kontraster, for det du ser er både den elendigheten, men samtidig er det barn i gaten der som smiler og leker. Det er jo deres virkelighet og på en eller annen utrolig måte klarer de å leve livet sitt der, forteller Marianne.

Under sine besøk i området har hun fått oppleve kvinnene og barnas hverdag på nært hold.

– Det er ikke enkelt å flytte derifra, for de har sitt nettverk og barnepass, men når
mørket kommer så er det kjempeskummelt og mye kriminalitet, vold og voldtekt.

Alta Village

Barna som nå får gå i barnehage og på skolen i Alta Village har fått en ny start borte fra slumområdet i Mathare. Nadia helt til venstre på bildet ble funnet i slummen, men blir nå tatt vare på av de voksne i landsbyen og har lært seg å snakke gjennom oppfølgningen hun får i barnehagen.

Foto: James Waithaka

Har fått jobb og skole

Seks år etter lagene først fikk kontakt, har arbeidet til de norske spillerne endt opp i en egen landsby i Kenya.

I Alta Village kan barna kan få undervisning mens mødrene får jobberfaring under tryggere forhold.

Skolen og barnehagen har bare vært i gang i en uke, men allerede er det 30 personer i den lille landsbyen.

– I hovedsak er det barn fra slummen, og de har hverken hatt tilgang eller penger til å kunne få seg noe utdanning, så det kan bety veldig mye for dem, sier Marianne.

– Det er en gjeng som har startet og det ser ut som de har det fint.

Alta Village

Skolen i Alta Village består av en barnehageavdeling, åtte klasserom, kjøkken, lærerværelse, flere gutte- og jentetoalett, samt et vaktrom.

Foto: James Wathaka

Flere nyheter fra Troms og Finnmark