Alta gikk i tog for akuttberedskap

– Politikerne burde flytte opp her og oppleve hvordan det er å måtte frakte syke mennesker til Hammerfest om vinteren, sier Solveig Mækinen-Birkely. Hun var en av mange som demonstrerte for akuttberedskap i Alta.

Aksjonstog for akuttilbud i Alta

Aksjonstoget til støtte for et akutt-tilbud ved Alta nærsykehus samlet seg på torget lørdag.

Foto: Andrea Lindquist/NRK

– Dette viser hva Alta befolkning mener. Det er startet en kultur og en kamp mellom Alta og Hammerfest om sykehustilbudene. Det burde ikke vært en slik kamp; både Alta og Hammerfest har krav på et akuttilbud, sier Solveig Mækinen-Birkely.

Solveig Mækinen-Birkely

Solveig Mækinen-Birkely.

Foto: Andrea Lindquist/NRK

Sammen med flere hundre andre altaværinger gikk Mækinen-Birkely i dag i aksjonstog. Parolen var «Ja til akuttavdeling ved Alta nærsykehus».

Toget gikk, symbolsk nok, fra den gamle sykestuen, innom det nye nærsykehuset før det endte opp på torget i sentrum av byen.

– Engstelig for å bo her

Mækinen-Birkely mener stortingspolitikerne burde tatt seg en vinter i Alta for å få en forståelse av både klima, geografi og kjøreavstander:

– Politikerne bør komme opp hit og bo en vinter og få en av sine i familien syk. Da må de reise til Hammerfest, enten fødenes, med syke barn eller syk selv og får kjenne på kroppen hva det vil si å ha et slikt helsetilbud som vi har.

– Er du redd for å bo her?

– Ja, jeg er engstelig. Ikke for meg selv, men jeg har familie. Og jeg blir redd når jeg ser at sykebilen starter mot Hammerfest – for jeg vet at det kan være for sent, sier Mækinen-Birkely.

Vil ha ny sykehus-gjennomgang

En av dem som også deltok i toget var ordfører Monica Nielsen (Ap). Et tverrpolitisk Alta støtter kampen for et akuttilbud ved Alta nærsykehus, forteller ordføreren.

– Vi kommer aldri til å gi oss i denne saken. Det handler om trygghet og at vi også skal ha nærhet til akuttjenester når vi har behov for det. De bølgene som går fra Alta fra denne aksjonen i dag må merkes, sier Nielsen.

Venstres Trine Noodt mener helseministeren og Stortinget må gripe inn. Hun viser til at stortingspolitikere skjermer akuttilbud andre steder i landet der innbyggertallet er langt lavere enn i Alta.

– Vi håper at det blir en ny gjennomgang av prosessen rundt byggingen av et nytt sykehus i Vest-Finnmark. Og at den utredningen som vi har bedt om i mange år, som gjøres andre steder i landet, gjennomføres, sier Noodt.

Monica Nielsen og Trine Noodt

Både ordfører Monica Nielsen og Venstres Trine Noodt gikk i tog for akutt-tilbud ved Alta nærsykehus lørdag.

Foto: Andrea Lindquist/NRK