Fisker og husøyværing Jimmy Tøllefsen har store forventninger til at regjeringa legger penger på bordet for havna i revidert nasjonalbudsjett, som kommer torsdag. For politikerne har god kjennskap til øya, da den har vært hyppig besøkt an rikspolitikere de siste årene
– For framtida er utbedringa ganske viktig. Nå er det mange som ikke engang trenger å spørre om de kan komme innom denne havna. De har for stor fiskebåt, sier fisker og husøyværing Jimmy Tøllefsen.
Fisker Jimmy Tøllefsen.
Foto: Pål Hansen / NRKHusøy havn har ikke vært mudret siden 1981, og dermed kan ikke store fiskebåter legge til kai her. Det må fjernes 120.000 kubikk med stein for at havna skal bli dyp nok for nye, moderne båter.
Store forventninger
Utbedring av havna er beregnet til å ha en prislapp på 77 millioner kroner. Husøy som er blant Nord-Norges mest brukte fiskerihavner.
Mange fiskebåter ligger til kai på Husøy
Foto: Pål Hansen / NRKRita Karlsen, administrerende direktør i Husøys hjørnesteinsbedrift Brødrene Karlsen, har kjempet for havna i mange år.
– Båtene blir større, og flåten blir mer moderne. Den flåten vil ikke kunne komme inn til oss. Vi er avhengig av både store og små fiskebåter for framtida, sier hun.
Brødrene Karlsen bygger selv for å ta imot fisken i den ene enden, og eksportere fisken i den andre.
Administrerende direktør i Brødrene Karlsen, Rita Karlsen
Foto: Pål Hansen / NRKFiskeribedriften investerer omkring 200 millioner kroner i et nytt hvitfiskmottak og ferskpakkeanlegg.
– Vi gjør det fordi vi har ståltro på framtida. Vi har en så stor og lokal flåte, at vi har basisen for å gjøre det.
Antallet unge fiskere har de siste årene vokst kraftig.
– Da trenger vi infrastrukturen på plass, sier Karlsen.
Ute av tellinga
Hvor mange statsministere, fiskeriministere og andre politikere som har vært på besøk på Husøy og Brødrene Karlsen, har Rita Karlsen mistet tellinga på.
Jonas Gahr Støre var å se på Husøydagan i 2018. Den gang var nåværende statsminister opposisjonspolitiker.
Foto: Eirik Hind SveenKarlsen synes det er forunderlig at de samme politikerne gang på gang har skuffet med å ikke lenge penger på bordet for utbedring av havna.
– Om Brødrene Karlsen har 200 millioner kroner til utbedringa, har dere ikke da mulighet til å bidra til mudringa av havna selv?
– Vi kunne helt sikkert bidratt, og kan være med på et spleiselag. Men det er en offentlig oppgave, og da vil det gå utover konkurransekraften vår.
Hun viser til at regjeringa nylig lar penger på bordet til Andøy havn.
– Om vi som en lokal aktører må betale selv, så er vi ikke lenger konkurransedyktig.
Daværende samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) var innom Husøy i 2019.
Foto: Arild MoeVillig til å forskuttere
Ordføreren i Senja, Tom Rune Eliseussen (Sp), er en av de som har tatt imot ministere og stortingspolitikere i stort monn på Husøy.
– De signaliserer under besøkene at de er positive, men når budsjettene legges fram er havna utelatt. Det er over 40 år siden forrige havneutbedring. Siden har utviklinga gått i større og dypere fartøy, og det har skjedd ei stor utvikling på landsida. Om vi ikke nå får utbedra havna, så stopper utvikla her opp.
Ordfører i Senja kommune, Tom Rune Eliseussen
Foto: Pål Hansen / NRKHan poengterer at Husøy havn tar imot rundt 10.000 tonn hvitfisk i året. Fiskerihavna topper både kommunens og Troms og Finnmarks prioriteringsliste for.
Senja er ikke fremmed for å bidra, men:
– Dette er et statlig ansvar. Vi kan forskuttere prosjektet, om vi bare vet at staten er med. Men til nå er det ingen gjennomslag.