Alia kommer seg ikke hjem fra Russland: – Trodde ikke det skulle bli så alvorlig

Russiske Alia var på besøk i hjemlandet da Russland stengte grensene for sine statsborgere. Nå vet hun ikke når hun kommer seg hjem til Norge.

Alia Wikerøy

Alia Wikerøy dro i februar på besøk til hjembyen i Murmansk fylke. Etter hvert ble det vanskelig å ordne seg transport tilbake til Norge på grunn av karantenereglene. Når alt var på stell, stengte Russland grensene sine.

Foto: Privat / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Jeg gråt og ringte til mannen min. Hele morgenen hadde jeg følelsesutbrudd, sier Alia Wikerøy fortvilet.

Hun aner ikke når hun får se mannen sin i Norge igjen. Planen var å reise hjem via russergrensa på Storskog i Øst-Finnmark mandag.

Slik gikk det ikke.

Fredag 27. mars vedtok Russlands regjering å stenge alle sine grenseoverganger til utlandet på grunn av koronaviruset.

Det ble imidlertid offentlig kjent dagen etter, og kom brått på en del russere som hadde tenkt seg tilbake til Norge.

Fra midnatt natt til mandag var grensa stengt.

– De burde sagt fra tidligere. Hadde jeg blitt informert to dager på forhånd hadde mannen min kommet i full fart til grensa for å hente meg, til tross for avstanden på nesten 800 kilometer, sier Wikerøy, som bor i Nord-Lenangen i Troms.

– Ingen kunne hjelpe

Nordmenn kan fortsatt krysse russergrensa og komme tilbake til Norge, men russiske statsborgere får verken komme tilbake til Russland eller reise ut av landet.

Dette gjelder også dem som har oppholdstillatelse i andre land, som Alia.

Alia Wikerøy

Alia Wikerøy vet ikke når hun får komme tilbake til Norge.

Foto: Privat

– Jeg ringte til grensestasjonen Borisoglebsk, Russlands UD i Murmansk og Norges generalkonsulat i Murmansk. Alle beklaget, men ingen kunne hjelpe meg. Når grensene åpnes er det ingen som vet.

Den norske generalkonsulen i Murmansk, Erik Svedahl, sier de bisto rundt 70 personer med transport til grensen fra 13. til 30. mars.

– Etter 30. mars får russiske statsborgere i utgangspunktet ikke forlate Russland, så vi må henvise disse til russiske myndigheter for å få avklart situasjonen deres, sier han.

Utfordrende hjemreise

Alia har bodd i Troms siden 2017, men reiste i februar til hjembyen i Murmansk fylke - blant annet for et legebesøk og et par administrative ærend.

Da hun skulle reise tilbake til sin norske familie ble rutebussen fra Murmansk til Kirkenes innstilt.

På denne strekningen har derimot Svedahl og det norske generalkonsulatet i Murmansk bistått med å ordne egen busstransport.

Bussene har kjørt folk til grensa Borisoglebsk-Storskog, men på grunn av karantenereglene i begge land ville ikke sjåførene kjøre over selve grensa til Norge.

Transport fra Storskog og videre måtte de dermed ordne selv.

Det har for flere vært vanskelig å løse.

– Man kunne ikke ta taxi eller buss derfra. Det er noen av dine nære som bør hente deg, men familien min bor langt unna, forteller Alia.

Transport-trøbbel

På grunn av korona-situasjonen var det vanskelig for Alia å få transporthjelp videre fra Storskog fra noen av hennes bekjente i Øst-Finnmark.

Hun skulle egentlig reist hjem på mandag. Dermed tok hun aldri buss fra Murmansk til grensa.

– Mannen min kunne ikke forlate jobben sin forrige uke, så derfor var planen at han skulle hente meg på Storskog mandag. Men da kom disse endringene. Det er veldig trist.

Russiske Alyona Appel opplevde den samme utfordringen, men fikk hjelp fra konsulatet til å finne noen på norsk side som kunne kjøre henne fra grensa til flyplassen.

– Heldigvis finnes det folk som er villige til å hjelpe i disse vanskelige tidene, sier Alyona.

Alyona Appel

Alyona Appel spaserer fornøyd ut fra grensestasjonen på Storskog søndag formiddag. Vanligvis er det ikke lov å gå her, men på grunn av karantenereglene ble det gjort en avtale mellom grensekommissariatene i Norge og Russland.

Foto: ERIK ANDREASSEN / NRK

Også hun hadde egentlig planer om å reise hjem til Norge på mandag, men på grunn av et kansellert fly endret hun planene.

– Jeg liker å besøke familien i Russland, men når situasjonen eskalerte var jeg redd for å bli utestengt. Nå er jeg lettet. Det er veldig godt å komme hjem.

Håper på snarlig løsning

Mens Alyona og flere andre kom seg over grensa akkurat i tide, sitter Alia fortsatt i uvisshet hjemme hos foreldrene i Russland.

Hun krysser fingrene for at hun snart kan få møte mannen sin igjen.

– Akkurat nå vet jeg lite. Jeg bare håper det vil komme noen endringer. Kanskje myndighetene kunne satt av en unntaksdag? Da kunne folk som befinner seg i Russland bli gjenforent med familiene sine, foreslår Alia.

Status Norge

Sist oppdatert: 30.05.2020
8425
Smittet
28
Innlagt
237
Døde