Hopp til innhold

Alfheim stadion får samisk navn

Alfheim stadion i Tromsø bytter navn til Romssa Arena.

TIL-flagg

Alfheim stadion i Tromsø skal fra nå av hete Romssa Arena.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Dette er å fronte det samiske språket. Det er første gang i fotballhistorien at en fotballklubb gjør noe slikt, sier daglig leder Øyvind Alapnes i Tromsø IL.

Romssa Arena betyr Tromsø sin arena på nordsamisk.

– Vi ønsker at Romssa Arena skal oppleves som hjemmebane for alle som bor i Nord-Norge. Det gjør vi gjennom et felles løft for å synliggjøre samisk språk og kultur sterkere på stadion og gjennom toppfotballen, sier konsernsjef Semming Semmingsen i Troms Kraft og daglig leder Øyvind Alapnes i Tromsø IL.

Les også Spiller med samiske farger i Eliteserien for første gang

Tromsø-kaptein Ruben Yttergård Jensen med det flunkende nye kapteinbindet med samiske farger.

Som et av mange tiltak for å bedre økonomien i klubben, la ledelsen ut stadionnavnet til salgs.

I sommer bestemte vi oss for å selge navnet. Vi jobbet med to modeller. Et handlet om å selge navnet til en kommersiell aktør. Det andre handlet om å selge det til et bærekraftig formål, sier Alapnes.

Øyvind Alapnes

Daglig leder i Tromsø idrettslag, Øyvind Alapnes.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

Samisk kultursatsing

Det siste hadde Tromsø idrettslag sansen for. De tok kontakt med Troms Kraft, siden de vet at også kraftselskapet har bærekraft som et av sine formål.

Da vi gikk til Troms Kraft var vi dedikert, for der var vi ganske sikker på at der kunne vi gå videre, sier han.

De fikk napp hos kraftselskapet, som har sitt hovedsete i Tromsø. Eller Romssa, for å holde tråden med det samiske navnet.

– Vi har lenge jobbet for å løfte fram det samiske språket på best mulig måte. Det å kalle Tromsøs største arena for Romssa Arena er et godt tiltak, sier Semming Semmingsen, konsernsjef i Troms Kraft.

Portrettbilde av Semming Semmingsen

Konsernsjef Semming Semmingsen i Troms Kraft.

Foto: Marius Fiskum

Vi er et kraftselskap som må akseptere og innse at vi driver noe av vår aktivitet der reindrifta er aktiv. Gjennom det er vi med å skape ei utfordring for den samiske kulturen. Avbøtende tiltak er det viktigste å gjennomføre. Men det å bidra til å løfte det samiske språk er også veldig viktig for samisk kultur, legger han til.

12,5 millioner kroner

Det er det offentlig eide energikonsernet Troms Kraft som nå har kjøpt navnerettighetene for de neste fem årene, og bestemt det nye navnet. Navnet har selskapet igjen gitt videre til Sametinget.

Avtalen har en totalverdi på 12,5 millioner kroner.

Det skal satses på samisk mat på stadion på kampdager, og det skal satses på samisk merking ellers på stadion. Det skal også være samisk speaker i tillegg til den norskspråklige på kampene.

Samfunnskontakt i Tromsø idrettslag Tom Høgli viser fram kapteinbindet med de samiske fargene.

Samfunnskontakt i Tromsø idrettslag Tom Høgli viser fram kapteinsbindet med de samiske fargene.

Foto: Knut Anders Finnset / NRK

Tromsø idrettslag innførte i høst kapteinsbind med de samiske fargene. Det ble brukt for første gang i hjemmekampen mot Bodø/Glimt 11. september.

Les også QR-drakt i protest mot Qatar ga pris til TIL og Lise Klaveness

Oppslagsbilde, Lise Klaveness og TIL

Fotballklubben har også fått utmerkelser for sin kamp mot sportsvasking og dårlige arbeidsforhold i Qatar i forbindelse med fotball-VM der.

Les også Ny Tromsø-drakt med stikk til Qatar

Ruben Yttergård Jenssen

Kun samisk navn

Navnet kunne blitt Romssa–Tromsø Stadion. Men skulle Tromsø IL først gå for et samisk navn, ønsket de å gjøre det på en gjennomført måte.

– Det er helt klart et samisk navn, og det er et navn mange kjenner igjen. Jeg tror vi har truffet godt, sier Alapnes.

1.divisjonen i fotball 2020: Tromsø - Stjørdals-Blink 4-2.
Tromsø 20200731. 1.divisjon i fotball på Alfheim stadion. Tromsø-Stjørdals-Blink 4-2. Tromsøjubel for seier i kampen mellom Tromsø og Stjørdals-Blink. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Alfheim-matta blir nå omdøpt til Romssa-matta.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen/NTB scanpix

Han er ikke redd for kritikk når de nå sier farvel til Alfheim-navnet og bytter det ut med et samisk navn.

– Vi tror svært mange er positive til dette. Så kan det kan være at noen kommer ut av hula si og ikke synes det er bra. Det skal være veldig vanskelig å kritisere oss for å fremme en minioritets språk og kultur. Vi føler vi står veldig i det, sier den daglige lederen.

– Hva har du å si til dem som eventuelt er kritisk til navnet?

– Alfheim har vært i historien til TIL i veldig mange år. Samtidig endrer fotballverden seg. Vi ser at mange andre tar på seg kommersielle stadionnavn. Vi føler vi også må gjøre det med den økonomiske situasjonen vi er i. Når vi likevel unngår et rent kommersielt navn, og kommer opp med et navn som betyr mye for folk, så har vi lyktes med det.

Les også Jon-Richard er glad for at kampen mot samehets i Tromsø fortsetter

Jon-Richard Sommernes

Støttes av Sametinget

I ei pressemelding går det fram at navnebyttet får støtte fra Sametinget.

– Vi synes det er strålende at Tromsø IL, i samarbeid med sin samarbeidspartner Troms Kraft, synliggjør byens samiske navn og samisk kultur. At vi fremover vil ønskes velkommen til Romssa Arena er en synliggjøring jeg tror vil ha stor symboleffekt, sier sametingsråd Runar Myrnes Balto.

Varaordfører i Tromsø, Marlene Bråthen, daglig leder i TIL, Øyvind Alapnes, konsernsjef i Troms Kraft, Semming Semmingsen, sametingsråd Runar Myrnes Balto og fylkesrådsleder i Troms og Finnmark Kristina Torbergsen

Varaordfører i Tromsø, Marlene Bråthen, daglig leder i TIL, Øyvind Alapnes, konsernsjef i Troms Kraft, Semming Semmingsen, sametingsråd Runar Myrnes Balto og fylkesrådsleder i Troms og Finnmark Kristina Torbergsen.

Foto: Tina Gjøvik / Tromsø IL

TIL har også Troms og Finnmark fylkeskommune og Tromsø kommune med på laget. Det for den videre satsinga på det samiske.

– Vi skal i løpet av året jobbe fram en felles plan for hvordan vi skal bekjempe hets og hatefulle ytringer. Det skal også bidra til å øke mangfold og inkludering i vår region med hovedfokus på barn og unge, sier fylkesrådsleder Kristina Torbergsen i pressemeldinga.

Tromsø kommune vil sette barn og unge først i satsinga. Kommunen har flest innbyggere registrert i Sametingets valgmanntall.

– Det er vår plikt og vårt mandat å være stedet for å fremme samisk språk, kultur og dialog, også om vanskelige tema. Vi er også en by med en ung befolkning, og vi ser fram til dette viktige samarbeidet, sier varaordfører Marlene Berntsen Bråthen (Sp).

Til dette arbeidet har de dialog med UiT – Norges arktiske universitet.

– Vi ser et stort behov for å få denne kompetansen til større deler av samfunnet, og vi ser fram til å bli bedre kjent med dette samarbeidet og se hvordan vi kan bidra, sier Kathrine Tveiterås, prorektor for utdanning.